Door: Anouk Zegers

 

FC Tilburg en de Nationale Stichting Grote Clubactie zien geen problemen bij het uitvoeren van de geldactie langs de deur. Uit een enquête van het Eindhovens Dagblad bleek dat het merendeel van ouders en kinderen zich toch bezwaard voelt met de verkoop van de Grote Clubactieloten.

De Grote Clubactie is een geldactie die door middel van lotenverkoop geld ophaalt voor een sportvereniging. Dit doen de leden van de sportvereniging zelf, door langs de deuren te gaan. “T ot nu toe werkt de  verkoop aan de deur het beste’’, vertelt Debbie van Beers, adviseur communicatie en PR van de Grote Clubactie. ‘’Mensen zeggen minder snel ‘nee ’ tegen kinderen. Daarnaast ervaren veel kinderen het juist  positief om op die manier geld op te halen voor hun club’’, zegt Van Beers.

Leuke investeringen

Voetbalclub FC Tilburg  doet ook mee met de geldactie. Tot nu toe heeft de club nog geen negatieve ervaringen gehoord van ouders of kinderen die de actie als lastig ervaren. ‘’Wij zetten geen druk op de ouders en kinderen. We vertellen ze dat het voor de club belangrijk is om een mooi bedrag op te halen. Van dat geld kan de club weer leuke activiteiten organiseren’’, legt Marieke van Rijn, bestuurslid bij FC Tilburg, uit.

De Tilburgse voetbalclub investeert het opgehaalde geld het meest in activiteiten voor de leden van de club. Van Rijn is blij met de Grote Clubactie. ‘’Het zorgt voor de extra bijdrage die ervoor zorgt dat we leuke dingen  kunnen blijven organiseren, zoals een bierproeverij of themafeestjes.’’

Verkeerd beeld

De Nationale Stichting Grote Clubactie herkent zich niet in de uitslagen uit de enquête van het Eindhovens Dagblad.  ‘’De mening van ouders is belangrijk, dus het valt tegen om die uitslagen te zien’’, zegt Van Beers van de Grote Clubactie. ‘’Het heeft ook te maken met principes, niet iedere ouder laat zijn kind langs de deur gaan. Toch horen wij vanuit de verenigingen vooral positieve geluiden. Ze halen ook niet voor niets veel geld op.’’

Geld

De Grote Clubactie vermeldt op hun website dat een vereniging gemiddeld 1700 euro ophaalt. Dat geldt niet voor FC Tilburg, geeft Van Rijn aan. ‘’Vorig jaar hebben we voor het eerst meegedaan aan de actie. We haalden toen 900 euro op. Dat kwam onder andere doordat we toen laat zijn begonnen met het uitdelen van de lotenboekjes. Daarnaast hadden we bijna geen reclame gemaakt voor de loten en amper uitleg gegeven aan de kinderen.’’ Dit jaar verwacht de club meer op te halen. ‘’Volgens de begroting kunnen we nu rekenen op zo’n 2200 euro.

Met dat geld heeft de voetbalvereniging grootse plannen. ”We willen meidenvoetbal meer op de kaart zetten, er mogen extra teams bij komen en we willen meer meiden werven”, vertelt Van Rijn enthousiast.