DEVENTER – Het blootzwemmen is wegens toenemende interesse verplaatst van het Borgelerbad naar sportcomplex De Scheg. De nieuwe locatie beschikt over een groter zwembad en bevat meer faciliteiten, zoals een IJslands badhuis en een bubbelbad. Eens per maand zwemmen zowel mannen als vrouwen zonder badkleding. Ook kunnen belangstellenden er een halfuur blootwateryogales volgen.

Het zwembad van De Scheg is normaal gesproken vanaf 19:00 gesloten, maar iedere laatste zaterdag van de maand* blijft het bad drie uur langer open voor alleen naaktzwemmers. Blote en bedekte zwemmers lopen elkaar dus niet onverhoopt tegen het (blote) lijf.

Adam en Eva

‘’Zwemmen zonder knellende badkleding is een enorm vrij gevoel. Je staat meer in verbinding met jezelf. In de Bijbel liepen Adam en Eva in eerste instantie naakt rond. Tot de appel, de verboden vrucht, werd gegeten. Dit staat symbool voor het verstand en de bijbehorende schaamte. Dáárna kwam pas het vijgenblad voor de geslachtsdelen’’, aldus blootyoga-instructeur Berry Steenbruggen (62).

Net als bij reguliere yoga staan chakra’s (energieën) centraal bij blootwateryoga. Bij het tweede chakra hoort het element water, maar ook het genieten en de schaamte. ‘’Blootwateryoga gaat de schaamte voorbij en hiermee kun je nog vrijer genieten van zowel de yoga als het lichaam’’, meent hij.

‘Verpreutsing’

Opvallend is dat mannen en vrouwen van verschillende leeftijden meedoen, behalve jongeren. ‘’Nederland lijdt onder ‘verpreutsing’’’, stelt Steenbruggen. Dat is volgens hem voor een groot deel te wijten aan tal van bewerkte foto’s die in tijdschriften en op het internet circuleren. ‘’Het schetst een onrealistisch beeld van de diverse lichamen die mensen hebben.’’

Steenbruggen benadrukt dat hij niet wil oproepen om mensen massaal van het vijgenblad te ontdoen: ‘’ik hoop dat mensen gaan nadenken waaróm ze voor het vijgenblad kiezen.’’

*m.u.v. december, dan vindt het blootzwemmen op de 21e van de maand plaats.