Tilburg – Het shirt waar Donyell Malen vijf keer in scoorde tijdens de wedstrijd PSV-Vitesse is binnen twee minuten geveild. Naast de voetbalshirts die in winkels te koop zijn, is er ook een groep mensen gedragen shirts van spelers verzamelen.

“Eén keer in de zoveel tijd veilen we shirts die spelers tijdens wedstrijden gedragen hebben. Voornamelijk bij bijzondere wedstrijden of wedstrijden met een bijzondere aanleiding. Zo ook bij de wedstrijd PSV-Vitesse, die is gespeeld ter herdenking van de bevrijding van Eindhoven 75 jaar geleden”, zegt Tijmen Zonderwijk van Matchwornshirt.com.

Uniek aandenken
Een shirt is een herinnering aan de wedstrijd. “Het is een uniek item. Je kunt natuurlijk een voetbalshirt van de club kopen, maar het shirt dat een speler gedragen heeft is uniek. Dat geeft natuurlijk de meeste waarde”, aldus Zonderwijk. Volgens Niels Kleefman, eigenaar van webshop sportmemorabilia.nl waar gedragen wedstrijdshirts verkocht worden, gaat het vooral om fans en verzamelaars. “Je wil je identificeren met je held.”

Kleine details
Omdat deze shirts zo gewild zijn, zijn er veel replica’s in omloop. Het is moeilijk om te bewijzen dat een shirt echt is. “Labels, bedrukking, logo’s, dat zijn allemaal dingen waar je op moet letten. Het kan hem zitten in het feit dat een rugnummer gestikt is in plaats van gestreken”, vertelt Kleefman.

Dirk Kuyt
Afhankelijk van de wedstrijd, speler en prestaties van de speler worden de verzamelstukken meer waard. “Het duurste shirt wat we tot nu toe hebben geveild is dat van Dirk Kuyt tijdens zijn afscheidswedstrijd Feyenoord-Oranje, de Dirk Kuyt Testimonial”, aldus Zonderwijk. “Dat is geveild voor 2700 euro.”

Benieuwd naar een verhaal van een verzamelaar? Kijk deze video!