Het is een complete workout: het nieuwe onderwaterpaaldansen. Kim Rijnaarts is de eerste instructrice die deze lessen aanbiedt in Nederland. “Groot, klein, dik, dun, jong, oud, man of vrouw, deze sport is voor iedereen.”

Er is een groot verschil tussen normaal paaldansen en onderwaterpaaldansen. Paaldansen in een zaal gaat om sierlijke bewegingen en écht dansen. Bij onderwaterpaaldansen maakt het niet uit hoe hoog je been komt of hoe mooi iets eruit ziet. “De tegenkracht van het water maakt het onderwaterpaaldansen namelijk al erg zwaar”, zegt Kim. “Het leuke aan deze sport is dat iedereen mee kan doen. Je hoeft namelijk helemaal niet lenig te zijn. Het draait om lekker en gezellig sporten met elkaar.”

Lessen
Kim geeft les aan erg diverse groepen. De jongste is zestien jaar en de oudste zestig. “Ik heb zelfs moeders die hun kinderen wegbrengen naar zwemles en dan bij mij komen onderwaterpaaldansen. Iedereen is lekker jong van geest en erg enthousiast.” Per week geeft Kim ongeveer zes lessen. Naast de lessen geeft ze ook workshops. “Zo kan iedereen de sfeer proeven”, vertelt ze.

Het onderwaterpaaldansen is volgens Rijnaarts een echte workout waarbij je je benen, armen en buik traint. Je lichaam is niet volledig onder water. Het bad is namelijk 1,40 meter diep. “Het is de bedoeling om jezelf uit het water te trekken en je benen uit het water te gooien”, vervolgt Kim. “Dat maakt het extra zwaar.”

Ontstaan
Voordat Kim de lessen gaf, was er nog niemand bekend met deze sport in Nederland. “Toen ik een kans zag om een cursus te volgen, heb ik daar geen moment over getwijfeld. Ik heb ik direct mijn koffers ingepakt en ben vertrokken naar Italië. In slechts één weekend ben ik daar opgeleid tot instructrice. Inmiddels geef ik zelf lessen en ben ik bevoegd om mensen binnen de Benelux op te leiden tot instructrice.” Nadat NH Nieuws (Noord-Hollands Nieuws) haar lessen oppikte, explodeerde de mailbox van Rijnaarts. “Ik heb ontzettend veel reacties van mensen die zich willen aanmelden voor de opleiding. Er zijn zelfs mensen die een paal willen kopen.”