Anish Giri (25) is naar de derde ronde van het schaaktoernooi de World Cup in Siberië. De jonge schaker staat bekend als één van de beste Nederlandse schakers aller tijden. Vandaag speelt hij tegen Jeffery Xiong, een sterke, jonge, Amerikaanse schaker, tegen wie hij al twee remises speelde.

“Om het hele circuit te winnen, heb je als schaker een bepaalde agressieve speelstijl nodig. Giri mist dat een beetje. Hij zoekt het avontuur niet op” zegt schaker en journalist Hans Böhm. ”Om zo’n toernooi te winnen, moet je bravoure hebben en risico durven op te zoeken.” Nu speelt Giri volgens Böhm nog te vaak remise. Dit toernooi heeft hij van de vijftien partijen al elf keer gelijkgespeeld.

Grote geldprijs                                                                                                                               Böhm denkt dat Giri zijn huidige tegenstander, Jeffrey Xiong, kan verslaan. De oud-schaker voorspelde correct dat Giri de wedstrijd van dinsdag gelijk zou spelen. Vandaag speelt hij de alles beslissende tiebreak tegen Xiong. De winnaar van het toernooi verdient 100.000 euro.

Het toernooi waar Giri aan meedoet, is een bijzonder prestigieus toernooi.  Anish Giri is één van de meest kansrijke deelnemers op dit toernooi, aangezien hij de schaker is die de tweede hoogste rating heeft.

International
Böhm: “Giri is geboren in Rusland en dat betekent dat hij opgegroeid is in de Russische schaaktraditie. Dat vormt je manier van spelen. In Rusland zijn ze veel strenger en Giri heeft daar veel aan gehad. Toen hij elf jaar was, is hij verhuisd naar Japan. Daar heeft hij heel veel in zijn eentje achter de computer zitten schaken. Dat is ook heel goed voor zijn ontwikkeling als schaker geweest. Hij is als tiener naar Nederland verhuisd, waar hij met open armen ontvangen werd.”

Winst
Hans Böhm ziet Giri niet de toernooiwinst pakken. “Giri zal waarschijnlijk, zoals altijd, bij de top behoren. Maar ik denk niet dat het Nederlandse talent de winst gaat pakken in Siberië. Hij kan ver komen in het toernooi. Maar om te winnen, moet je ook gedurfd spelen.”

Dit is de partij die Giri momenteel speelt.

Door Chessbomb.com