TILBURG- Al jarenlang probeert de overheid het roken onder jongeren met verschillende acties en campagnes te verminderen. Het laatste initiatief is een verbod op roken voor alle onderwijsinstellingen vanaf het schooljaar 2020/2021. Maar hoe kijken studenten zelf tegen dit nieuwe rookverbod aan? En (hoe) zal het hun rookgedrag beïnvloeden?

Het is de hoogste tijd dat dit verbod wordt ingevoerd, zo vindt Mischa Stubenitsky van Rookvrije Generatie. ”Het gaat erom dat wij een statement maken, het is gewoon niet normaal om op een schoolplein te roken. ”Het rookverbod is voornamelijk preventief, maar elke roker die door de maatregel stopt met roken is natuurlijk mooi meegenomen.”

Een argument tegen het rookverbod op schoolpleinen, is de mogelijke extra overlast in de buurten rondom de school als het verbod ingaat. Stubenitsky ziet dit echter niet als argument. ”Dat blijft een terugkomende discussie, zoiets houd je natuurlijk altijd. Uiteindelijk gaat het nu om kinderen weerhouden te gaan roken.”

Hieronder enkele reacties van studenten.