TIlBURG- Het imago van de veganist is veranderd. Waar je een aantal jaar geleden deze producten alleen nog maar kon vinden bij natuurwinkels, heeft het veganisme zich nu verplaatst naar onder andere populaire foodtruckfestivals. Met deze toenemende stijging verschijnen er ook steeds meer artikelen met diverse meningen en onderzoeken. Is veganistisch eten nou gezond en kan je als vleeseter op een gezonde manier overstappen naar het veganisme?

Van vleeseter naar veganist

Denzel Hazeveld besloot een jaar geleden samen met zijn vriendin de overstap te maken naar het veganisme. ´Ik ben semi-vegetarisch opgevoed. Toen der tijd vond ik veganisme overdreven. Maar na het lezen en zien van documentaires veranderde mijn beeld wel heel erg. Ik eet nu plantaardig omdat het duurzamer is en beter voor mijn gezondheid.’
Dat het perse gezonder zou zijn kan Patty Ruissen diëtist niet beamen. ‘Voor het ecologische aspect is het een goede reden om veganist te worden, maar ik kan niet met volle overtuiging zeggen dat het gezonder zou zijn dan vlees eten.’ Ook veganistisch voedsel kan namelijk veel vet en zout bevatten waarbij het net zo ongezond kan zijn als regulier voedsel. ‘Echt ongezonder is het ook niet zolang je de supplementen erbij blijft slikken.’ vermeldt Ruissen. Toen Denzel Hazeveld overstapte van vegetariër naar veganist voelde hij dat zijn lichaam nog erg moest wennen. ‘Aan eiwitten had ik in het begin nog wel een tekort omdat ik dat niet goed verving met andere producten. Salome van Grunsven voelde zich door het veganistische eetpatroon een stuk fitter. ‘Je bent bewuster bezig met eten waardoor je ook gezonder gaat koken en je je fitter voelt.’

Extra supplementen

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom mensen kiezen voor dit eetpatroon waarbij je geen dierlijke producten consumeert. Het zou beter zijn voor het milieu en je bespaart hiermee een hoop dierenleed. Een jaar geleden probeerde Salome van Grunsven het veganistische eetpatroon. ´naar mijn mening heb je het niet nodig om dierlijke producten te eten´. Van fervent vleeseter naar een veganist, is volgens dietistenpraktijk Beckers goed mogelijk. ´Daarbij moet je er wel op letten dat je genoeg vitamines bijslikt. B12 en ijzer zijn belangrijk bij een veganistisch eetpatroon omdat je bijvoorbeeld B12 niet uit plantaardig voedsel kunt halen. Ik denk dat veel mensen de overstap maken en zich niet goed laten informeren hoe zij op een gezonde manier verder zouden kunnen leven. Ik krijg mensen in de praktijk die het hebben geprobeerd maar zich toch erg moe en futloos voelden. Naar onderzoek bleek dat de mensen die dit uitprobeerden niet goed op de hoogte waren van wat voor supplementen je allemaal erbij moet slikken.´

Veganistische opvoeding

Denzel en zijn vriendin zijn wel van plan hun kinderen later veganistisch op te voeden maar wel door duidelijk de rede uit te leggen waarom zij veganistisch eten. ‘Als hij/zij buitenshuis toch dierlijke producten wil eten dan moet hij/zij zelf die keuze maken, maar binnenshuis houdt ik het veganistisch.’ Beckers zou het niet als eerste adviseren om een kind veganistisch op te voeden. ‘Eiwitten zijn belangrijk als een kind opgroeit, doordat een kind niet superveel eet is het lastig om voldoende binnen te krijgen qua eiwitten als je een veganistisch eetpatroon.’