Vandaag is het de dag van de Leid(st)er en Gastouder. Elke derde donderdag van september wordt deze officiële beroependag gevierd. In 2002 is deze in het leven geroepen. Vrijwel iedereen heeft wel eens in een gastgezin gezeten. Denk bijvoorbeeld aan die ene buitenlandse reis die je op de middelbare school hebt gehad. Voor dit stuk zijn een aantal jongeren gevraagd om hun verhaal te delen over de gastgezinnen. 

Gastouder in het zonnetje 

Sytske Romijn

Sytske Romijn is al 2,5 jaar gastouder. Maar waarom? Ze houdt van kinderen. Volgens Sytske is heel gezinstrouw. Ze vindt het belangrijk dat kinderen zichzelf ontwikkelen, hier ruimte voor krijgen en een persoonlijke band opbouwen met een volwassenen (naast ouders) in hun leven.

‘’Vandaag kwam mijn ene gezinnetje met cadeautjes aan de deur, dat raakte me heel erg! Ik doe mijn werk zeker met 200% en het is niet altijd alleen maar makkelijk, grappig en leuk. Ook vaak intensief, een uitdaging en je moet echt iets van jezelf opgeven als je kinderen opvoed. Dus ik waardeerde het heel erg. Ik probeer ook echt met ouders mee te bewegen, binnen mijn mogelijkheden. En als zij dat dan op die manier waarderen, doet me dat heel goed en zal me ook met gemak door blijven gaan. Verder waardeer ik het ook dat ouders dankjewel zeggen, gewoon simpel of bijvoorbeeld een opa van een gezin zegt: ‘ik ben zo blij dat nog blijft’. Dat doet me goed.’’

‘’Ik vind het altijd een cadeau als kinderen zich echt veilig voelen, dus als ze ook hun streken hebben en hun verdriet vertellen. Eén van mijn kinderen vertelde over mij op het schoolplein. Ik legde uit dat ik de oppas ben van hem. Hij zei: ‘’Nee, dat is mijn stiefmoeder’’. Daar moest ik erg om lachen.”

Sytske waardeert de kleine details die kinderen voor ogen hebben. Bijvoorbeeld dat zij zien waar batterijen in horen, dat ze onthouden wat ze gezegd heeft. Soms is Sytske zo druk met zorgen voor de kinderen en het heen en weer rijden.  ‘’Dan hoor je bijvoorbeeld achterin ‘paard’  en dan heb ik zoiets van: ja, hier draait het om’’.

Yana (23) – student International Business

Yana Hadzhigeorgieva

”Ik heb meerdere goede ervaringen gehad met gastgezinnen, de leukste was die in Nederland toen mijn gastgezin mij bezocht en zo dus mijn echte gezin ontmoette. De gekste ervaring die ik had was in Amerika toen de vader in het gezin ons verraste met een tripje naar de Omaha Zoo. Dit was mijn eerst gastgezin. Ik zat daar vanwege een danscompetitie. Voor mij is een gastgezin een familie ver van huis. Mensen die mij hebben verwelkomd in hun huis alsof ik een van hun kinderen ben. Ook betekent een gastgezin voor mij om een band op te bouwen met de kinderen in het gezin. Wat ik ook heel tof vind is om de cultuur te leren kennen van het land waar ik op dat moment ben. Op een dag als deze zal ik een paar gastgezinnen opbellen en ze bedanken voor alle gastvrijheid die ze mij hebben gegeven.”

Julian (21) – verpleegkundige 

Julian Kuiten

”Ik ben  2 maanden in een gastgezin geweest tijdens mijn buitenlandstage in Ghana. Daar kreeg ik de kamer van mijn broer in dat gezin, hij verbleef tijdelijk ergens anders. Ik heb een aantal leuke ervaringen met het gastgezin gehad. Zo mocht ik meehelpen met koken op de Ghanese manier, dat ik volledig opgenomen werd in de Ghanese cultuur en gang van zaken, zoals water halen. Ook nam mijn broer mij mee naar de Moskee, en ging ik in volledige klederdracht. Een gastgezin in Ghana is voor mij een tweede familie. Dat is ook hoe ze er in Ghana tegen aan kijken. Een gastgezin neemt je mee in de normale gang van zaken en helpt je waar nodig. Ik had dat gastgezin nodig om ergens te kunnen verblijven en te kunnen eten. Vandaag heb ik mijn gastgezin niet extra in het zonnetje gezet, maar voordat ik wegging heb ik cadeautjes gekocht voor ieder familielid.”

Nikki (17) – exchange student High School 

Nikki L

”Sinds een paar weken zit ik nu in een gastgezin in Melrose, Wisconsin.  Hier blijf ik het hele heel jaar omdat ik dus hier naar school ga. Maar er zijn nu al momenten waar ik op terugkijk en die mij altijd bij zullen blijven. Zoals: Ik ga kerst vieren met de familie van de ex van mijn gast vader omdat ik nog veel met hem om ga. Wat ik ook bijzonder vind, is dat we elk weekend een film kopen bij de benzinepomp. Die benzinepompen zijn echt heel groot en je kan er echt alles kopen. In het begin is het natuurlijk heel ongemakkelijk en ‘moet je doen alsof je thuis bent’ maar je voelt je helemaal (nog) niet thuis. Ik heb 3 jongere broertjes en een zusje hier. Het is ook heel gek om altijd Engels te praten als je gewend bent om alles in het Nederlands te doen. Ik heb stroopwafels voor ze gekocht en mee genomen want ze daar zijn ze echt heel gek op hier. Verder probeer ik gewoon geen troep te maken want ze bieden mij een plek in hun huis en ze krijgen er geen geld voor.”

Loading...

Loading…