Tilburg- De Europese clubcompetities zijn weer begonnen. Rik Elfrink, clubwatcher PSV van het Eindhovens Dagblad (ED) en Freek Janssen, clubwatcher Ajax van het Algemeen Dagblad (AD) blikken vooruit op het Champions- en Europa Leagueseizoen.

Het is de week waar veel voetbalfans naar uitkijken. De Europese clubcompetities gaan weer van start. Ajax vertegenwoordigt Nederland in de Champions League en AZ, Feyenoord en PSV verdedigen de eer van ons land in de Europa League.

Het werk van een watcher

Rik Elfrink volgt PSV voor het ED op de voet. Vorig jaar speelde PSV nog in de prestigieuze Champions League, maar dit jaar hebben de Eindhovenaren geen ticket voor dit toernooi weten te bemachtigen. Hierdoor is de ploeg van trainer Mark van Bommel veroordeeld tot de Europa League.

Elfrink legt uit dat zijn werk tijdens een Europese wedstrijd anders is dan voor een Eredivisiewedstrijd. “De teams in Nederland zijn voor mij bekend. Buitenlandse clubs kosten meer tijd door het researchen.”

Volgens de Brabander moet je jezelf zo goed mogelijk voorbereiden. “Het verslag tijdens en na de wedstrijd is makkelijker te maken, vóór de wedstrijd is het juist lastiger. Je moet de lezer zien te prikkelen’’, legt hij uit. ‘’Soms maak je een interview of schrijf je een stuk over de wedstrijdstatistieken. Je moet de mensen zien te verrassen.”

De Amsterdammers hebben daarentegen meer geluk gehad. Zij wonnen hun kwalificatiewedstrijd tegen APOEL (2-0) en hebben zodoende een plek in de Champions League bemachtigd. Freek Janssen, Ajax-watcher voor het AD: “Als clubwatcher bereid ik mij voor op Champions Leaguewedstrijden door naar de persconferenties te gaan, doe ik research naar de tegenstanders en houd ik contact met de spelers van Ajax.” Zo heeft Janssen bijvoorbeeld een interview gehad met oud-Ajacied Ricardo Kishna “Hij speelde in 2016-2017 bij Lille en kon mij zo wat vertellen over de club en de speelstijl.”

Overwinteren in Europa

Janssen is overtuigd van een overwintering in Europa. Elfrink is niet zeker van de kansen van PSV, hij gelooft dat een sterke eerste wedstrijd tegen het Portugese Sporting CP belangrijk wordt. “Je kan de uitslagen niet voorspellen, deze groep kunnen de Eindhovenaren overleven. Je hoopt daarna op een goede loting. De laatste zestien of acht zou mooi zijn.”

Ajax won afgelopen dinsdag met 3-0 van Lille. Door doelpunten van de twee nieuwelingen: Promes, Alvarez, en de Argentijnse linksachter: Tagliafico. Janssen was verrast na de eerste wedstrijd. “Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat Ajax na het vertrek van drie belangrijke spelers zo goed zou spelen’’, vertelt hij. ‘’De Amsterdammers speelde goed, vooral in balbezit waren ze sterk. Alvarez en Martinez speelden een sterke wedstrijd. Eigenlijk presteerde iedereen wel goed. Dest als relatief nieuwe speler maakte een goede indruk als rechtsachter.”

Janssen verwacht dat Ajax gaat overwinteren in de Champions League. Een herhaling van afgelopen jaar lijkt hem echter niet haalbaar. “Ajax kan veel overbrengen en laten zien. Overwinteren lijkt mij mogelijk in deze groep. Als Ajax geluk heeft met de loting, lijkt de kwartfinale een mooi streven.” De clubwatcher zit vol zelftrouwen en denkt nog graag terug aan het verleden. “Niemand had twee jaar geleden verwacht dat Ajax na de Europa League finale nog zo ver in Europa zou komen.”