Het Nederlands Kampioenschap Cross wordt na een geslaagde editie in 2019, opnieuw georganiseerd door Atletiekvereniging Noordoostpolder (AV NOP). Deze tweede editie zal 23 en 24 februari plaatsvinden in Emmeloord. Het recreatiepark dient wederom als baan voor de senioren, junioren A/B en masters. De voorbereidingen van zowel de vereniging als de atleten zijn van start gegaan.
Door: Tonya van Tol

AV NOP heeft een rijkelijke geschiedenis in het organiseren van kampioenschappen. “We proberen ieder jaar wel iets binnen te slepen. Het afgelopen jaar en het komende jaar hebben wij vol trots het NK Cross op onze lijst mogen toevoegen.” , meldt WOC voorzitter van AV NOP Cor van den Berg.

Heel Nederland door
Iedere twee jaar heeft de Atletiek Unie de taak om een geschikte kandidaat (atletiek vereniging) te kiezen die het Nederlands Kampioenschap Cross mag organiseren. Zo’n evenement willen ze het liefste door het hele land laten gaan, vandaar de verplichting dat het om de twee jaar een nieuwe locatie krijgt. Zo krijgen alle atleten de kans om de Cross een keer in eigen regio te lopen.

Het evenement is toegankelijk voor iedereen. Er is een splitsing in het niveau maar de Cross is aantrekkelijk voor zowel de ervaren als onervaren atleet.

Het aantal deelnemers lag vorig jaar op 975 atleten. “Het was een geslaagde editie”, aldus Van den Berg. ook het komende jaar worden er zo’n duizend verwacht. Het precieze aantal is tot zover nog niet bekend: veel atleten zijn afhankelijk van hun trainingsschema’s en ook de weersverwachting speelt een rol in dit aantal.

Van den Berg zet de puntjes op de i
“We organiseren het evenement voor de tweede keer. Het eerste jaar zijn wij vooral bezig geweest met deze organisatie en waren er wellicht wat verbeterpunten. Die punten zijn doorgeschoven en gaan de komende editie van start.

Nu wij dit NK Cross organiseren wordt er extra in ons geïnvesteerd. Zo hebben wij o.a. nieuwe sponsoren waardoor het behalen van nieuwe doelen makkelijker gerealiseerd kan worden. Zo zullen wij dit jaar het startpunt verbreden zodat het voor de atleten makkelijker is de cross te starten.”, vertelt hij trots.

Of dit evenement een positief impuls zal hebben op de ledengroei is nog niet bekend. Wel verwacht Van den Berg dat AV NOP een positief imago als actieve vereniging die een positieve bijdrage levert aan de regio Emmeloord.

Een media waarde van zo’n 150.000 euro
ÀV NOP focust zich vooral op de locatie van het NK Cross. Wat zo bijzonder is aan de locatie is dat de Nederlandse Kampioen hier midden in de polder om zijn titel strijdt. “In het midden van wat landerijen  ligt een recreatiepark: totaal onverwacht treffen de deelnemers hier een prachtig natuurgebied waar duinen, zand, waterpartijen, houtsnippers en bamboebossen een rol spelen. “, aldus Van den Berg.

Voor dit evenement is zeker voldoende publiciteit. Met een media waarde*van ongeveer 150.000 euro wordt NK Cross het zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt voor de atleet. “De vereniging promoot het evenement via sociale media, flyers, een groot billboard en ook de lokale omroep Flevoland speelt een rol in de voorbeschouwing.

*Media waarde: het budget dat ter beschikking is gesteld om reclame te maken.

Van Mourik gaat voor het Nederlands Kampioenschap Cross
Onder de atleten die 23 en 24 februari voor de Nederlandse titel op de halve en hele cross zullen strijden bevindt zich Emma van Mourik (23). Een gedreven atleet die momenteel afstudeert in Sportkunde. “Ik train momenteel zo’n zes keer per week en ik vind het héérlijk. Het is enorm bevrijdend om even helemaal op te gaan in de natuur. Lekker alles vergeten en jezelf kapot lopen.”

Met behulp van haar trainer Leonard van Putten (AV Delta Sport) probeert ze op het NK Cross niveau te komen. “Heel hard trainen, goede wedstrijden kiezen om wedstrijdhardheid op te bouwen en op mijn voeding letten is de basis.” Vorig jaar behaalde Van Mourik een mooie negentiende plek, ze hoopt dit jaar in de top 15 te eindigen.