Het kabinet wil jongeren met zeldzame en complexe problemen helpen door nieuwe jeugdzorgcentra te openen. Mark Rutte vindt het belangrijk dat er ook voor jongeren met ingewikkelde problematiek goede hulp beschikbaar is. Het plan van GroenLinks kan rekenen op steun van het kabinet. 

Jongeren met psychische problemen of jongeren die in aanraking zijn geweest met justitie zouden bij deze expertisecentra terecht kunnen. Eerder dit jaar constateerde kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer dat er nog steeds problemen zijn met de zorg voor jeugd. Volgens Kalverboer gaat de aandacht van hulpverleners te veel naar het financiële deel, terwijl de jongeren juist deze aandacht nodig hebben. 

Zo staan jongeren lang op wachtlijsten terwijl ze per direct zorg nodig hebben. Er zijn te weinig instanties die deze groep kan helpen en het plan om extra centra te openen zou volgens het kabinet een stap in de goede richting zijn. GroenLinks wil dan ook jaarlijks 26 miljoen euro hiervoor uittrekken en in 2020 eenmalig 11,5 miljoen. 

Nog steeds problemen

‘‘Er zijn de nodige problemen in de jeugdzorg en als dit plan een deel hiervan kan oplossen, is dat mooi meegenomen. Het is goed nieuws, maar dit zal het probleem niet wegnemen’’, zegt organisatie Jeugdzorg Nederland in een eerste reactie.