Lekker op de scooter of e-bike maaltijden rond brengen. Een populair bijbaantje onder jongeren.  Toch wordt het werk steeds gevaarlijker. Maaltijdbezorgers worden vaker aangevallen. Het aantal overvallen van 2019 is nu al verdubbeld ten opzichte van 2018 .

 Criminaliteit voor beginners

In de eerste maanden van 2018 werd 42 keer een bezorger beroofd. Dit jaar staat de teller al op 88 overvallen. Dat vertelde de politie aan het AD. Colin Voetee, Adviseur High Impact Crimes  van het Centrum voor Criminaliteit preventie en Veiligheid (CCV), houdt zich bezig met de maaltijdovervallen:  ‘’Een van de oorzaken van de toename is dat het steeds makkelijker wordt om een overval te plegen, omdat er meer maaltijdbezorgers zijn “,vertelt Voetee.

‘’Wat wij ook zien is dat dit vaak een beginnende vorm van criminaliteit    is. Jongeren die dit doen hebben vaak iets te bewijzen. De koeriers zijn een makkelijk doelwit om mee te beginnen.  Zij rijden namelijk met geld, maar ook vaak met hun eigen telefoon en portemonnee rond . Voor overvallers is er dus altijd wel een kans van slagen. Daarnaast zijn de bezorgers zelf vaak ook jong. Een erg makkelijk en vaak voorkomend doelwit dus.’’

 Oplossingen

Voetee ziet cashloos bezorgen als de oplossing voor minder overvallen: ‘’Zonder geld valt er niet veel te beroven.’’

Ook is het CCV een proef gestart met bodycams die de bezorgers kunnen dragen. Wanneer een situatie gevaarlijk wordt, kan de bezorger de camera aanzetten en de situatie filmen. De proef is begonnen in Rotterdam en Amsterdam en de eerste ervaringen waren goed. Volgens het CCV wordt er overwogen om de camera’s op meerdere plekken in te zetten.

‘’Ik zou denk ik weglopen

of anders mijzelf proberen

te verdedigen.’’

Niet bang

Toch zijn de bezorgers niet echt bezig met de toename van overvallen. Joran (19) werkt al ruim een jaar als bezorger bij Thuisbezorgd in Eindhoven en is zelf nog nooit beroofd: ‘’Voor overvallers ben ik niet echt bang. Als ik beroofd zou worden dan zou ik het niet heel erg vinden. Dat ligt gewoon buiten je macht. Daarnaast heb ik weinig geld bij me als ik werk.’’

Als hij dan toch een keer beroofd zou worden; dan zou Joran rustig blijven: ‘’Ik ben dan aan het werk en dan heb ik een voorbeeldfunctie. Ik zou denk ik weglopen of anders mijzelf proberen te verdedigen. Het eten gaat niet boven mijn veiligheid.’’

Loading...

Loading…