TILBURG – Een week lang staken om aandacht te vragen voor het klimaat. Vanaf vandaag wordt er wereldwijd meegedaan aan de Global Climate Strike. In Nederland wordt op vrijdag 27 september om 13.00 in Den Haag gestaakt. Na meerdere stakingen voor jongeren wordt nu ook aan volwassenen gevraagd om hun werk neer te leggen.

Waarom staken?

Fridays For Future, Fossielvrij Nederland, Earth Strike, Code Rood en Teachers for Climate werken samen bij de organisatie. Volgens Liset Meddens, directeur van Fossielvrij Nederland, nadert een urgente crisis onze samenleving. “Het is duidelijk dat de overheid niet voldoende doet om deze crisis aan te pakken. De overheid luistert nog steeds naar machtige fossiele bedrijven en handelt niet in het belang van onze burgers. We moeten opstaan en van ons laten horen en zorgen dat ze wel luisteren en in ons belang gaan handelen.”

Volgens Meddens is het heel goed dat we naar ons eigen gedrag kijken en onszelf proberen te verbeteren, bijvoorbeeld door minder vlees te eten. Maar we zouden ook met zijn allen een vuist moeten maken. “Onze overheid moet het eerlijke verhaal vertellen. Deze crisis is heel groot. Klimaatstaking is voor iedereen. Het gaat ons allemaal aan.”

Twijfelaars

De boodschap van Meddens voor de twijfelaars is duidelijk: “Klimaatstaken heeft zeker zin. Er is geen belangrijkere tijd dan nu. We hebben maar een paar jaar om de leefbaarheid op deze planeet veilig te stellen. En het komt echt aan op jou en mij. Er is niemand anders die deze problemen voor ons gaat fixen.” Sommige mensen kunnen door praktische overwegingen natuurlijk niet zomaar naar Den Haag komen. Deze mensen kunnen toch mee staken door een foto te plaatsen op sociale media en te delen met de hashtag #wijstakenmee. “Het is al ontzettend belangrijk om te laten zien dat je het steunt”, voegt Meddens toe.

De organisatie durft niet te zeggen hoeveel mensen er uiteindelijk gaan komen. Maar volgens Meddens is een hoge opkomst niet per se het hoofddoel. “We zijn tevreden als we een heel duidelijk signaal overbrengen aan de overheid. Het is ook belangrijk dat grote organisaties samenwerken en met elkaar door kunnen want het zal vast niet bij deze staking blijven. Er zullen nog veel acties moeten volgen om te zorgen dat de overheid echt gaat doen wat nodig is.”

March for Future

Hoewel de landelijke staking pas vrijdag de 27e begint, zijn de eerste stakers vandaag al begonnen. Vijf scholieren van verschillende leeftijden gaan een week lang staken als noodoproep aan het kabinet. Tijdens deze week lopen ze van Wageningen naar Den Haag, meer dan 100 kilometer. Hun doel is om tijdens de tocht zoveel mogelijk mensen aan te spreken.

Meddens geeft aan dat het eigenlijk heel bijzonder en zorgelijk is dat scholieren en jongeren dit soort dingen moeten doen om de overheid op hun plichten te wijzen. “De overheid heeft doelen gesteld maar komt ze gewoon niet na, bijvoorbeeld het Parijs-akkoord. En we hebben nu hitterecord na hitterecord, de brand in het Amazoneregenwoud en smeltende permafrost.” Meddens roept iedereen op om aan te haken en een etappe mee te lopen met de jongeren.