Roger Federer denkt er aan om nog mee te doen met de Olympische Spelen van Tokyo (2020). Dat vertelt hij afgelopen woensdag in een interview met de NOS. Voorwaarde is onder anderen dat zijn lichaam het nog trekt.

“Tennis is een zware sport omdat het vele verschillende vaardigheden eist”, vertelt Barbera Huijgen, sportwetenschapper bij Rijksuniversiteit Groningen (RUG). “Ook is het een sport met veel wenden, keren, versnellen, vertragen. Dit eist zijn tol, op spieren en gewrichten.” Huijgen tennist zelf ook en ervaart eveneens sommige lichaamskwaaltjes. “De schouderspieren en -gewrichten krijgen bij bovenhandse slagen grote krachten te verwerken.”

“De schouderspieren en -gewrichten krijgen bovenhandse slagen grote krachten te verwerken bij tennis.” – Barbera Huijgen.

Zowel fysiek en mentaal in orde
Het is volgens Huijgen belangrijk dat je goed voor zowel lichaam als geest zorgt. “Roger Federer heeft op jonge leeftijd altijd veel verschillende sporten gedaan waardoor hij fysiek, maar ook mentaal nog niet op is.” Volgens de sportwetenschapper zorgen deze sporten dat hij breed motorisch is ontwikkeld.

Zolang het lichamelijk en mentaal nog goed gaat met de Zwitserse tenniskampioen, ziet Huigen geen reden om te stoppen met tennissen. “Toch zullen topsporters op oudere leeftijd moeten letten op de moeilijkheidsgraad van herstel”, zegt Huijgens.

De koning van de dubbel

Paul Haarhuis (53), oud-grand slam winnaar en bondscoach van het Nederlandse tennisteam, vertelt dat hij tennis altijd als een zware sport heeft beschouwd. “Er is natuurlijk weinig fysiek contact, maar ik zie tennis als een fysieke loopsport.” Haarhuis zelf stopte op zijn 37e met tennissen, na het ondergaan van een schouderoperatie. “Ik denk dat als ik geen blessure had gehad, dat ik nog wel een jaartje langer had doorgespeeld. Maar ik speelde de laatste twee jaar al heel weinig.”

De oud-tennisser denkt wel dat hij op zijn 38e nog zo fit als Federer had kunnen zijn. “Federer is beter dan ik ooit ben geweest. Maar ik geloof er wel heilig in dat ik op fysiek vlak op hetzelfde niveau had kunnen zijn.”

Olympische Spelen
Het potentiele Olympische optreden van Federer zal volgens Haarhuis van drie dingen afhangen: “Hij zal fysiek in orde moeten zijn, zijn gezin moet het er mee eens zijn en, niet te vergeten, hij zal kijken of het nog haalbaar is om de gouden plak op het enkelspel te veroveren.” De Zwitser heeft al vier keer eerder meegedaan aan de Olympische Spelen en in London (2012) verloor hij de finale. “Als Federer naar de Olympische Spelen gaat zal hij geen genoegen nemen met zilver. Federer gaat voor goud of hij gaat niet.”

“Federer gaat voor goud of hij gaat niet.” – Paul Haarhuis.

Liefhebber van het spel
Haarhuis kijkt graag naar het spel van Federer. “Als liefhebber ben je gewoon aan het genieten van hoe fit hij nog is en hoe goed hij nog presteert. Hij is een van de beste spelers aller tijden”, zegt de bondscoach van het Nederlands tennisteam. “Op de waslijst aan prijzen die Federer in zijn carrière heeft gewonnen mist nog één ding: Een Olympische gouden plak op het enkelspel. Het zou mooi zijn als hij deze nog weet te halen in 2020.”