Het overlijden van Fernando Ricksen maakt veel los in de voetbalwereld. Oud-teamgenoten en trainers reageren aangeslagen, want een ploeggenoot verliezen is ingrijpend. Hoe gaan spelers hier mee om en is er tijd om te rouwen? De wedstrijden gaan eenmaal door en de competitie blijft hoog.

Amoo Boatey (31) speler bij Sporting Tisselt in Willebroek (België) heeft in zijn voetbalcarrière twee teamgenoten verloren. “Het doet wel wat met je wanneer een speler overlijdt. Je ziet en traint elke dag   met zo’n teamgenoot. Het tast je mentaal, maar ook lichamelijk aan wanneer een speler een meerwaarde is voor het team. Tijdens een wedstrijd voel je dan ook dat we ergens tekortkomen”, geeft Boatey aan.

Overleden teamgenoten
Boatey was ploeggenoot van Bobsam Leijiko bij Merksem SC. Leijiko zakte tijdens de wedstrijd Merksem SC en Kaart (2011) in elkaar. Ondanks de snelle reactie van de medische hulp kon hij niet meer gered worden. Hij kreeg een hartadderbreuk en inwendige bloedingen.  Voetbalverenigingen moeten meer medische controles uitvoeren bij de lagere voetbalclubs. Dit is iets waar wij nu zelf achteraan moeten”, zegt Boatey zuchtend.

Ook Tim Gorris oud-teamgenoot van Boatey, speler bij White Star  Schor voort uit Turnhout was op een tragische manier komen te overlijden. Hij was van een brug afgesprongen. “Dit nieuws sloeg in als een bom bij de hele voetbalvereniging. Dit zag niemand aankomen.” Boatey moet even een prop wegslikken voordat hij door kan gaan over Gorris. “Dit was een speler die altijd opgewekt en vol energie op het veld stond. Wij zochten steun op bij elkaar en de trainers. Maar de wedstrijden van de week erop gingen gewoon door. Er is simpelweg geen tijd om te rouwen”, zegt een duidelijk geëmotioneerde Boatey.

Geen grip
Andy Opoku Bernadina (24)  oud-speler van PSV geeft aan dat ook hij verschrikt raakt wanneer een voetballer komt te overlijden. Het meest angstaanjagend vindt hij de hartaanvallen die gebeuren op het veld. “Je gaat ervan uit dat je als sporter gezond bent. Wij eten en trainen goed en krijgen dagelijkse behandeling. Het is dus heel bizar als je op het veld komt te overlijden.”

Angst
Voor Bernadina kwam het overlijden van oud-FC Twente-speler Cheick Tioté hard aan. “Je komt te beseffen dat je geen grip hebt op je gezondheid. Dat creëerde wel een bepaalde angst bij mij. Wij als voetballers blijven alsnog presteren ondanks er een teamgenoot overlijdt. Wij moeten door, er is geen tijd om echt te rouwen. Wij praten er als team over en zoeken troost bij elkaar op.”

Prestatiedruk
“Voor sommige voetballers is het waarschijnlijk te veel. Dan praten we over een sporthart. Dat houdt in dat je kunt voetballen, maar af en toe ook gecontroleerd moet worden om te rusten”, zegt Bernadina, “Negeer je dit dan wordt het teveel voor je hart en dan zie je daarvan de oorzaak dat voetballers komen te overlijden.”