Zaterdag 14 september werd sportfotograaf Broer van den Boom, tijdens het fotograferen van de wedstrijd PSV-Vitesse, geraakt door een bal. Denzel Dumfries schoot een bal richting het publiek, maar raakte Van den Boom. Sportfotograaf Rene Manders vertelt meer over de veiligheid van fotografen langs het veld.

Volgens Manders is de kans dat je wordt geraakt door een bal niet zo groot, je staat immers achter de reclameborden. “Aan de andere kant let je eigenlijk ook niet echt op wat er om je heen gebeurd. Je wil alleen maar je werk goed verrichten.” Er zijn richtlijnen voor fotografen waar ze mogen zitten en waar niet. “Het kan wel eens gebeuren dat er een speler over de reling valt, of dat er flink wordt geduwd door fotografen onderling. Het is dan gewoon je taak om te focussen en een goede foto te maken. Je kiest zelf voor waar je gaat staan  en dat brengt risico’s met zich mee”, zegt hij.

Manders denkt dat je met een beetje inzicht en ervaring er niks aan de hand is. “Als je onervaren binnen komt als fotograaf, komen er vele indrukken op je af, wat lastig kan zijn. De tips  die ik kan meegeven zijn om niet bij een té fanatieke aanhang te gaan zitten en om niet in een verdomhoekje te gaan zitten voor je eigen veiligheid. Maar in mijn 35 jaar ervaring heb ik nog niet iets gemaakt als Van den Boom. Dat is wel uniek”, vertelt Manders.