TILBURG – Hospiteeravonden, het blijft een spannend fenomeen onder studenten. Hoe moet je je gedragen? Wat doe je aan? En hoe zet je jezelf goed neer? Hier zijn een aantal tips om jezelf door die zenuwslopende te slepen:

  1. Facebookberichtje -> Om uitgenodigd te worden op een hospiteeravond moet je natuurlijk eerst reageren. Op basis van je Facebookberichtje word je wel of niet uitgenodigd, dus dit is erg belangrijk. Stel jezelf voor, laat zien dat je interesse hebt en beredeneer waarom ze jou zouden moeten uitnodigen. Zorg dat je een recente profielfoto hebt. Ze moeten natuurlijk niet denken dat ze een hond of een 12-jarige uitnodigen.
  2. Spontaniteit -> Wees lekker spontaan en probeer jezelf te onderscheiden. ‘’Ik hou van uitgaan, Netflix kijken en drankjes doen met vrienden’’ zijn de standaard antwoorden op een hospiteeravond, dus kom met iets creatiefs. Zo spring je er gelijk uit tussen en weten ze gelijk een beetje extra over jou.
  3. Zelfvertrouwen -> Een goede portie zelfvertrouwen wordt gezien als iets positiefs. Zorg dat je jezelf op de kaart zet en maak met iedereen een praatje. Door stil in een hoekje te zitten, wordt er al snel over je heen gekeken en dat wil je natuurlijk niet hebben. Trek iets aan waar je je comfortabel in voelt. Zo maak je het jezelf ook makkelijker.
  4. Maak een praatje -> Probeer niet te blijven hangen bij één bepaalde huisgenoot waar het mee klikt. Iedereen in het huis moet jou leren kennen. Achteraf wordt er vaak gestemd en één stem is natuurlijk niet genoeg.
  5. Blijfplakken -> Zorg dat je niet te snel weer naar huis vertrekt. Blijf nog even plakken, zodat ze langer de tijd hebben om jou te leren kennen. Je voelt zelf aan wanneer het tijd is om te gaan.
  6. Afwachten -> Het enige wat je naderhand kunt doen is afwachten. Zij bellen of mailen jou met het antwoord. Ben ook eerlijk naar jezelf toe. Voelde het voor jou goed en wil je er nog steeds wonen? Is het antwoord vanuit beide ‘ja’ dan is dat heel fijn. En zo niet, dan is het op naar de volgende hospiteeravond.

Ben jij nog nooit bij een hospiteeravond geweest en ben je benieuwd hoe dat in z’n werking gaat? Luister dan naar deze onderstaande audio: