RIJSWIJK – Het stel dat hun hond, met dodelijke gevolgen, vastbond aan een boom in het Wilhelminapark in Rijswijk stond woensdag 18 september voor de rechter. Ze kregen beiden een taakstraf: de man honderd uur en de vrouw tachtig uur. Daarnaast mogen ze twee jaar geen hond meer bezitten en kregen ze beide een voorwaardelijke celstraf van twee weken.

Strafbepaling

“Bij het bepalen van een passende straf hield de rechter rekening met de verontwaardiging die de zaak heeft veroorzaakt in de maatschappij en de vervelende gevolgen hiervan voor de verdachten”, meldt Vincent Veenman, persvoorlichter van het Openbaar Ministerie Den Haag. Hij voegt eraan toe dat deze negatieve gevolgen niet zouden bestaan zonder het eigen toedoen van de verdachten. Daarnaast is er in het bepalen van de straf gekeken naar de straffen die gegeven zijn bij soortgelijke zaken. “Recent, op 1 augustus, is er door de politierechter in Arnhem een soortgelijke zaak behandeld, waarbij twee mensen de zorg voor hun hond niet meer konden bekostigen en besloten een einde aan het leven van het dier te maken. Als ik de feiten en omstandigheden in deze zaak afweeg kom ik tot een zelfde eis als wat er in die strafzaak is besloten.” 

Kritiek

Het bericht over deze verwaarlozing heeft op internet voor veel ophef gezorgd. Er is zelfs een facebookpagina gemaakt die sympathisanten op de hoogte hield van ontwikkelingen in de rechtszaak. De leden van deze facebookpagina waren het niet eens met de uitspraak van de rechter, de straf is volgens hen te laag. Rutger van de dierenambulance in Den Haag is het eens met de kritiek. “De straffen op dierenmishandeling en verwaarlozing zijn over het algemeen erg laag in ons land. Wat mij betreft mogen de mensen die zoiets doen harder aangepakt worden, maar helaas komen ze er vaak redelijk licht vanaf.”