De nieuwe generatie van het draadloze internet: 5G. Vanaf 2023 gaat 5G in werking. Het zou moeten gaan zorgen voor grote capaciteit en grotere snelheden om de groeiende datastroom bij te houden. Toch bestaat er veel discussie over deze ontwikkeling. Zo zijn een aantal mensen overtuigd dat ze ontzettend ziek kunnen worden van straling die bijvoorbeeld vrijkomt bij draadloos internet. Hoe zit dat eigenlijk en kan je écht ziek worden?

Overtuigd

Liesbeth Adriaansens, huisarts bij gezondheidscentrum Bredero in Breda, kreeg vanaf 2008 klachten binnen van mensen die dachten overgevoelig te zijn. “Ik kocht een apparaat om dit te gaan onderzoeken en om mensen te kunnen adviseren. Ik kwam achter een toename in burn-outs en slaapklachten, wat gegarandeerd door de straling komt”, zegt ze. “Jammer genoeg is er door de gezondheidsraad nog nooit een goed onderzoek gedaan over deze kwestie. Dit is enkel gebeurd op een zak water en niet op een levend wezen.”

Volgens Adriaansens worden de klachten als 5G komt alleen maar erger. “Mensen zijn nu al extreem gevoelig, laat staan met 5G. Mensen kunnen dan helemaal niks meer denk ik.”
Adriaansens is niet de enige die hierover klaagt. Carolien Schooneveld is het ook oneens met de onderzoek wijze van de gezondheidsraad. Zij heeft haar eigen praktijk voor mensen met EHS, oftewel elektrohypersensitiviteit. “Ze erkennen het hele probleem niet, ik heb het gevoel alsof ze boter op het hoofd hebben. Ik heb al 86 verschillende klachten behandeld en daar moet eens goed onderzoek naar worden gedaan.” Volgens haar moet er goed onderzoek worden gedaan door goede betrouwbare bronnen en moet het niet worden weggestopt.

Ook Schooneveld is overtuigd van de overgevoeligheid. “Ik kon me op mijn werk niet meer concentreren en na een half uur werken was ik ontzettend moe”, legt ze uit. “Mijn werkplek is toen aangepast tot het volledig stralingsvrij was. Mijn klachten waren toen helemaal verdwenen.” In 2011 begon ze haar eigen praktijk om mensen met symptomen te helpen. “Het was een flinke puzzel om uit te zoeken hoe alles zat”, vertelt de oprichtster van Schooneveld Advies. “Wanneer ik zie dat iemand gevoelig is help ik met het aanpassen van omstandigheden in bijvoorbeeld het gezinsleven of op de werkplek.”

Geen goed bewijs

Tot op heden is er volgens Frank Leferink, hoogleraar electromagnetic compatiblity, nog geen duidelijk onderzoek dat aantoont dat je echt ziek kan worden van straling. “Er zijn wat indicaties dat mensen ziek kunnen worden en dat ze overgevoelig kunnen zijn, maar ik als wetenschapper kijk naar de feiten en niet naar wat mensen zeggen. Als mensen zich zorgen maken omdat ze denken dat ze ziek worden, worden ze ziek.” Leferink denkt dat een co-relatie tussen ziektes en stralingen erg te betwijfelen zijn.

“Ik denk dat mensen zich niet druk moeten maken”, vervolgt hij. “Je zou dit kunnen vergelijken met koffie drinken. Er is nooit een duidelijk onderzoek geweest naar of koffie echt slecht voor je is, dat is hetzelfde met stralingen. Ik sluit niet uit dat er een beïnvloeding kan zijn, maar het moet eerst goed worden aan getoond. Na jaren onderzoek is er echter nog nooit een duidelijk antwoord geweest.”