Dementie is doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Daarnaast is het ook de snelst stijgende doodsoorzaak van Nederland. Maar liefst 280.000 mensen lijden aan de ziekte. Er zijn een hoop initiatieven om het voor ouderen een stukje dragelijker te maken, zoals bijeenkomsten, lezingen, borrels. Maar in hoeverre dragen deze echt iets bij? En wat heeft de slopende ziekte voor invloed op een familieband?

Familieband
Dementerende voelen vaak schaamte en praten het liefst niet over hun toestand. Omdat ze langzaam achteruit gaan, hebben ze op een gegeven moment hulp nodig. Dat is vaak lastig om uit handen te geven. ‘’Het is wel belangrijk op een bepaald moment grenzen aan te geven en dat er een stukje hulp en begeleiding komt. Niet alleen voor de dementerende maar ook voor de mensen om hen heen,’’ vertelt psycholoog Anouk de Haas. Ineke Oosterbaan (73) en Maria Luers-Bodewes (74) zijn zussen. Ineke lijdt sinds anderhalf jaar aan dementie. Maar wat doet dementie eigenlijk met de familieband?

Oma
Hoe is het voor de kleinkinderen om hun opa of oma van dichtbij te zien lijden aan dementie? Floor Post (20) verloor drie jaar geleden haar oma aan dementie. Ze zag haar wekelijks en had een erg goede band met haar. ‘’In het begin vond ik het niet zo erg toen ze nog op zichzelf woonde. Toen merkte ik het niet zoveel. We deden toen ook nog steeds leuke dingen en hadden leuke gesprekken. Het besef was toen minder. Toen ze echt in het tehuis kwam dan zag je ook allemaal mensen die al in een ver stadium van dementie zaten en toen wist ik dat oma ook zo ging worden. Ze wist op een gegeven moment mijn naam niet meer en ze wist ook niet meer bij wie ik hoorde. Dat is niet te begrijpen. Iemand die zo dicht bij je staat en je in een keer niet meer herkent,’’ aldus Floor.

Alzheimercafé B.O.S
Er worden steeds vaker evenementen georganiseerd omtrent het thema dementie. Dit om ouderen met dementie te ondersteunen en om meer bewustwording te creëren in de maatschappij. Mensen met dementie vinden het vaak lastig om over hun ziekte te praten. Alzheimercafé B.O.S organiseert een van deze evenementen. Maandelijks worden er workshops gehouden voor iedereen die interesse heeft. Deze maand werd de workshop humor gegeven. Maar helpt een cursus humor dementerende ouderen eigenlijk wel? Psycholoog Anouk de Haas denkt van wel. ‘’Het is goed om een keer een andere blik te werpen op dementie, zodat mensen het vanuit een ander perspectief gaan zien. Het is dan niet meer een zwaar beladen onderwerp. Dat is een belangrijke functie van humor. Ouderen hebben enorm baat bij lachen. In onderzoeken is aangetoond dat lachen een positief effect heeft op jouw breinwerking. Je gaat je er echt beter door voelen wanneer je gelachen hebt,’’ aldus Anouk.

Zorgwekkend
Cijfers vertellen ons dat de toename van het aantal dementerende steeds zorgwekkender wordt. Er is nog geen medicijn gevonden die de ziekte kan genezen. Wel zijn er middelen bedacht die de verschijnselen kunnen verminderen en het dragelijker kunnen maken voor de patiënt. Daar kunnen ook weer verschillende bijwerkingen bij komen kijken, waar ook weer medicijnen voor nodig zijn.

Loading...

Loading…