Deze week is het Rotterdam Pride week. Rotterdam is na Amsterdam de tweede stad met een pride. Veel evenementen tijdens deze week zijn gericht op studenten, logisch zo lijkt: Rotterdam is een van de grootste studentensteden van Nederland. 

LHBT-emancipatie blijft een onderwerp in de Nederlandse maatschappij. Dit jaar is de stichting Student Pride opgericht, naar Brits voorbeeld. Volgens Chantal van der Putten, voorzitter van de stichting, willen steeds meer hogescholen en universiteiten zich inzetten voor een meer geëmancipeerde campus.  Hoe staat het er volgens haar voor met de Homo-emancipatie onder studenten.

Student Pride from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Nog steeds worden LHBT’ers in elkaar geslagen of bedreigd, de rede die veel daders geven is volgens Laurens Buijs tegenover de NOS: “Die homo keek vies naar mij. Of: hij gedroeg zich niet als een man.” Daarnaast benadrukken de daders volgens Buijs tegenover de politie vaak: “Ik ben geen homofoob.”

Op dit moment zijn er, volgens het CBS, ruim 750 duizend studenten. Ongeveer een op de acht daarvan is homoseksueel, lesbisch of biseksueel. Hoe zijn die studenten verdeeld over het land?

Een deel van deze studeten zit bij een studentenvereniging. Volgens Derk van den Hoven, voorzitter van LHBT-studentenvereniging A.S.V.Gay is er de laatste jaren steeds meer vraag naar LHBT-verenigingen: ”Homoseksuelen studenten zijn vaak op zoek naar een plek waar ze zichzelf kunnen zijn. Ook vinden zijn het fijn dat ze bij ons gesprekken kunnen voeren die zij met hun hetero vrienden niet kunnen hebben.”

COC Nederland

Het COC is de landelijke organisatie die zich in zet voor LHBT’ers. Onlangs heeft de organisatie een lijst met feiten opgesteld die volgens hen onderbelicht zijn. Hieronder kun je testen hoe goed jij op de hoogte bent.