Dutch Green Building Council (DGBC) is de landelijke maatschappelijke organisatie die zich inzet om onze bestaande en gebouwde omgeving in een hoog tempo toekomstbestendig te maken. Dit doen zij met de wetenschap dat de bestaande omgeving heel veel invloed heeft op klimaatverandering. Tijdens de DGBC week wordt er jaarlijks extra aandacht geschonken aan de urgentie rondom duurzaam bouwen, energie besparen en circulariteit. Aan de hand van vier thema’s worden er programma’s georganiseerd.

Hier op nummer 18 op de Cornelis Koemanstraat in Waalwijk wordt het glas geheven op de nieuwe duurzame woningen in Waalwijk. 26 middensegment huurwoningen zijn opgeleverd en allemaal even zuinig. Deze oplevering heeft plaatsgevonden tijdens de negende editie van de DGBC week. Jaarlijks wordt er tijdens deze week extra aandacht geschonken aan de urgentie rondom duurzaam bouwen, energie besparen en circulariteit. Maar wat maakt de huizen in Waalwijk zo duurzaam? En hoe gaat dan in zijn werk?


Wanneer is iets duurzaam?
‘’Er zijn geen duidelijke definities aan duurzaam te hangen, het verloopt heel geleidelijk”, begint Rudy Verstappen, research manager van Altera. ‘’Sommige huizen zijn wat minder duurzaam en de andere huizen zijn wat duurzamer. Deze woningen zijn echt een voorbeeld van extreem duurzame huizen waar het heel goed geïsoleerd is, geen gas aansluiting is en alles op elektriciteit via zonnepanelen wordt opgewekt.’’

Energielabels
Wat je wel in Nederland hebt, is een classificatiesysteem van energielabels: dit loopt van G naar A. ‘’Daarvan wordt gezegd als je label C, B of A hebt, je een groen energielabel hebt. Dit huis valt absoluut in de categorie A.’’ Niels van Wonderen, head of asset management residential vult aan: ‘’Het probleem met duurzaamheid is dat we een woning energielabel AAA kunnen geven door het helemaal dicht te zetten met isolatiemateriaal. Je kan je dan afvragen of het echt duurzaam is, ook al scoort het hoog op het energielabel. Je weegt af wat het milieu eraan heeft en wat het kost.’’

Ook wooncomfort is duurzaam
Wat natuurlijk ook meespeelt, is wooncomfort. Wat deze woning heeft, is dat het goed geïsoleerd is en een isolatiesysteem heeft. Op het moment dat je het heel dik isoleert, komt er geen verse lucht binnen. Op die manier is het milieu erbij gebaat en wonen ook de huurders prettig. Helaas zijn de woningen niet voor iedereen betaalbaar. ‘’Een woning kost rond de duizend euro. Dat klinkt duur, maar deze mensen betalen een energieprestatievergoeding (EPV) in de plaats van een energierekening. Hierdoor hebben wij bepaald dat we een opslag bovenop de huurprijs doen, dat is een soort energierekening. Die moeten ze aan ons betalen in de vorm van een kleine vergoeding van tachtig euro in de maand. Een normale energierekening is al snel meer dan 150 euro.
De gasprijzen gaan alleen maar omhoog, ook de belasting hierop. Het zou niet voor iedereen haalbaar zijn: zo realistisch moet je zijn. Mensen die net een sociale huurwoning kunnen betalen van rond de driehonderd euro, kunnen wij niet huisvesten. Wij focussen ons op het middensegment, dus tussen de zevenhonderd en elfhonderd euro huur’’, aldus Verstappen en Van Wonderen.

Verduurzamen bestaande gebouwen
Ron Hendriks, directeur Van Beek ingenieurs, geeft ons kijkje in het verduurzamen van bestaand woningen. Hij heeft het herenhuis uit 1875 verduurzaamd, van energielabel E naar A. Luister hier hoe en waarom je bestaande gebouwen kunt verduurzamen.

Student
Maar wat kan je als arme student wonende in een studentenhuis doen? Jan-Willem Donderwinkel is een Tilburgse student en probeert zo duurzaam mogelijk te leven. Hij bespaart water door korter te douchen, koopt kleding alleen tweedehands en is recent gestopt met eten van vlees. De kledingindustrie en de vleesindustrie zijn hem te vervuilend. Duurzaamheid vindt hij leuk, ook omdat het op de lange termijn geld bespaart.

Duurzame student from Ella van Tilburg on Vimeo.

Conclusie
Het duurzame huis van de toekomst is dus goed geïsoleerd en werkt volledig op elektriciteit. Op dit moment is het nog niet voor iedereen haalbaar en wordt er vooral op de middenklassen gefocust. Duurzaam wonen kan, alleen zal er nog een hoop moeten gebeuren.