Door Gina Wessels Beljaars en Kim van Poppel

Tijdens een avond stappen een ballonnetje met lachgas, dat kan geen kwaad. Toch?! Lachgas wordt steeds populairder onder jongeren. Het euforische gevoel maakt het middel erg gewild. Zit daar geen luchtje aan?

De burgemeester van Amsterdam liet begin september in een brief aan de gemeenteraad weten dat lachgashandelaren kunnen rekenen op een boete en een dwangsom als zij het middel in de openbare ruimte blijven aanbieden. Hoewel dit al verboden is, zullen gemeente en politie de komende tijd hier actiever op gaan handhaven.

Ufogas
De maatregelen komen voort uit de ‘’explosief toenemende overlast door verkoop van lachgas op straat en de signalen over gezondheidsincidenten bij excessief gebruik’’, zo verwoordde Femke Halsema in haar brief. Volgens de burgemeester is het gebruik van lachgas niet strafbaar, maar betekent dat niet dat het op straat zonder vergunning mag worden verkocht. Online bestellingen vallen hier ook onder. Halsema doelt hiermee onder andere op Ufogas. De handelaren van Ufogas verkopen lachgas vanuit bakfietsen rondom uitgaansgelegenheden.

In onderstaande video doen Deniz Üresin, de eigenaar van Ufogas, en twee gebruikers – van wie de namen zijn gefingeerd – hun verhaal.

Lichamelijke effecten
“Lachgas geeft niet alleen een tijdelijk zuurstoftekort in de hersenen, maar vermindert ook het vitamine B12-gehalte in je lichaam. Het breekt die vitamine af. Vitamine B12 heb je hard nodig voor je zenuwgeleiding”, vertelt neuroloog Erik Scherder. Het tekort zorgt voor ervoor dat signalen in je zenuwen niet meer goed van A naar B gestuurd kunnen worden. Tijdens het gebruik van een ballon kom je in een roes. “De bedoelde effecten zijn euforie, empathie en een algehele staat van prettigheid”, aldus Scherder.

Onschuldig
Het ziet er misschien onschuldig uit, maar zo’n ballon kan heel wat teweeg brengen in je lichaam. ”In het brein kunnen psychoses en hersenstoornissen optreden. Daarnaast kan het leiden tot cognitieve stoornissen, zoals aandacht- en concentratieproblemen, en motorische stoornissen, zoals verlamming. Deze lopen samen met de sensorische stoornissen. Een voorbeeld hiervan is tintelende vingertoppen.”

Volgens Scherder weten mensen niet wat ze hun lichaam aandoen op het moment dat ze een ballonnetje nemen. ”Al die prachtige structuren in je lichaam zijn in harmonie. Met een ballon of patroon beschadig je die verbindingen en daarmee breng je je lichaam uit balans.” Ondanks al deze mogelijke gevolgen blijven voornamelijk jongeren het middel gebruiken en is er zelfs de afgelopen jaren sprake van een toename in gebruik.

Loading...

Loading…

Handhaving 
Ook gemeentes en provincies worden zich er steeds meer van bewust dat lachgas veel schade kan aanrichten in het menselijk lichaam. Een aantal gemeentes, waaronder Haarlem, zijn daarom druk bezig om een totaal verbod op het gas te krijgen. Op dit moment is er in Haarlem al een verbod op het gebruik van lachgas in het centrum en tijdens evenementen. Handhaver Frank Westijnen vertelt hier meer over.

Grijs gebied
Scherder: “Bij sommige mensen kan het gebruik leiden tot blijvend letsel. In extreme gevallen krijgen mensen een dwarslaesie – je kunt er zelfs aan overlijden. Daarentegen zijn er ook mensen die compleet herstellen van de schade die hun lichaam heeft geleden. Het hangt simpelweg af van de persoon en zijn of haar lichaam.”

Vooralsnog zijn er dus nog veel jongeren die het middel (met regelmaat) gebruiken, staat Ufogas nog met hun bakfietsen op de Amsterdamse straten en zit handhaving met de handen in het haar. Wellicht komt er in de toekomst een volledig verbod op lachgasgebruik dat zich niet zal beperken tot evenementen, maar voor nu is het nog een grijs gebied.