Door Lise Knipping en Sandra Monnee

Het is zaterdagavond en je zit op de bank heerlijk te netflixen. Vanavond heb je geen zin om mee naar de kroeg te gaan.  Wanneer je foto´s van je feestende vriendinnen op Instagram voorbij ziet komen, bekruipt je een akelig gevoel – ´Hier had ook ik bij kunnen zijn´. Of denk aan foto´s van iemand op een festival, etentje, vakantie of een groepsselfie. Dat gevoel is vervelend en haast niet weg te denken uit de huidige tijd. 

Dat nare gevoel wordt FOMO genoemd (Fear Of Missing Out). Het gevoel dat je iets leuks of belangrijks mist en dat alles dáár gebeurt, zonder jou. De term FOMO wordt gedefinieerd door de Britse psycholoog Andrew Przybylski in 2013. Przybylski beweert dat velen van ons lijden aan deze angst. Volgens een onderzoek van de Nationale Academie voor Media & Maatschappij is FOMO een symptoom dat steeds meer voorkomt in de Nederlandse samenleving. Het komt vooral voor bij mensen tussen 18 en 34 jaar.

Loading...

Loading…

Bron: https://www.angstfobietherapie.com/fomo-fear-of-missing-out

De angst om iets leuks te missen, is niks nieuws en typisch mensengedrag. Maar door de opkomst van sociale media zoals Instagram en Snapchat, wordt deze angst versterkt. Doordat je nu altijd kan zien wat anderen aan het doen zijn, word je er dus constant aan herinnert aan wat er allemaal gebeurt zonder jou. Vroeger wist je dat van een handjevol mensen, nu opeens van heel veel mensen. Maar hoe beleven jongeren zelf deze fear nou eigenlijk?

Online connected

Mischa Coster is mediapsycholoog en houdt zich bezig met het verklaren van effecten van de media op het gedrag van mensen. FOMO is een term die hij dan ook vaak tegen komt in zijn werk: ‘’Bij FOMO gaat het voornamelijk om het consumeren van wat anderen delen online. Je kijkt naar wat zij aan het doen zijn en wat zij bereiken“, vertelt Coster. ‘’We zijn heel erg bang om deze dingen te missen, want daarmee kan je een soort informatieve of sociale achterstand oplopen ten opzichte van degene met wie je online connected bent . Zodra we zien dat onze vrienden iets aan het doen zijn zonder ons, dan slaat de FOMO toch weer toe.’’

Coster ziet FOMO als een serieus fenomeen: ‘’Ik denk dat het best moeilijk is om iets te doen tegen die fear of missing out.  Angst is een basale, krachtige emotie die in grote mate sturend is voor ons gedrag. Dat kan je niet zomaar uitzetten. Die angst kan zelfs ook vaak gepaard met depressieve klachten of een minderwaardigheidsgevoel.’’

 

 

‘’Zodra we zien dat onze vrienden

iets aan het doen zijn zonder ons,

dan slaat FOMO toch weer toe.’’

Mischa Coster, mediapsycholoog

 

Digitale detox

Volgens Coster is er wel een oplossing, maar die kan gezien worden als extreem: ‘’Je ziet nu ook dat sommige mensen er bewust voor kiezen om van sociale media af te gaan. Een digitale detox ondergaan. Die mensen leven ook gewoon nog. In de eerste periode ervaren zij vaak heel veel stress, omdat zij het gevoel hebben dat ze dus belangrijke dingen missen. Maar als je daar eenmaal doorheen bent, dan ontstaat er eigenlijk meer rust als toen daarvoor. Ze voelen niet meer de noodzaak om elke vijftien minuten op hun telefoon te kijken. Vervolgens kunnen zij aandacht besteden aan andere, misschien wel belangrijkere dingen.”

Zo’n digitale detox kan gedaan worden bij een retraitehuis. Hier focus je je op jezelf, zonder dat daar enige online prikkels bij komen kijken. Bert van Rijnberk en Corine Verdijk van retraite Zielzicht vertellen over het vinden van jezelf terwijl je helemaal offline bent.

                                                 

Digitaal detoxen in een offline retraite | Nieuwsredactie from De Nieuwsredactie on Vimeo.