Schaamte is voor ieder mens anders. Velen kunnen zich er makkelijk overheen zetten, maar dit is voor niet iedereen het geval. Soms schaam je je ergens zo voor, dat je geen hulp wil inschakelen. Juist dan is het belangrijk dat je dat wél doet. Vooral voor psychologische redenen. Schaamte op zich is een klein probleem, maar het kan snel uitgroeien in andere mentale aandoeningen. 

Iedereen schaamt zich wel eens. Maar hoe zit het als je een aandoening hebt waar je niets tegen kan doen, en dit de bron is van je constante schaamte? Zelfs als je kwaal niet zichtbaar is kan het je tegen houden in je dagelijks leven. Nicky vertelt je meer over haar kwaal en hoe zij daarmee dealt.

Een aandoening hoeft niet altijd zichtbaar te zijn. Blijf respect tonen wanneer iemand je vraagt op te staan in de bus, wie weet wat deze persoon mankeert.

Vooral cosmetische ziekten kunnen schaamte op roepen. Iedereen heeft wel eens een puistje gekregen op een moment waarop het ècht niet uit kwam. Stel je vanuit dat oogpunt eens voor hoe het is als je met misvormingen elke dag door het leven moet. Voor velen is dit niet in te denken. Mocht jij een van die velen zijn, sta dan even een moment stil bij hoeveel geluk je hebt.

Cosmetische aandoeningen komen voor in elke vorm en maat. Sommigen zijn erg mild, anderen een stuk meer aanwezig. Anne Linde vertelt meer over Alopecia Areata, een auto-immuun ziekte die er voor zorgt dat haar afweersysteem tegen haar haar werkt. Dit wordt, zoals veel van dit soort ziektes, getriggert door stress. Alopecia Areata is Latijn voor ‘haaruitval’.

Mocht je op dit bericht zijn geland omdat jij zelf strugglet met schaamte voor je ziekte of aandoening, kijk dan even op deze link voor schaamte bij psychische aandoeningen. Mocht je je in het algemeen veel schamen, kijk dan even hier voor hulp.