Door: Rosalie Kantelberg en Tieme Bruurs

TILBURG – Het is een grote ergernis van ontzettend veel mensen; afval op het strand. Dieren en het milieu lijden er onder, ook is het slecht voor toerisme. Niemand vindt strandafval prettig. Maar wordt er genoeg tegen gedaan? En is het probleem eigenlijk nog wel op te lossen?

In 2015 ondertekenden maar liefst 40 partijen, waarvan 21 kustgemeenten, de Green Deal Schone Stranden. In deze deal staan drie doelstellingen voor 2020.

  • Structureel schonere stranden: In 2020 wordt er minder zwerfvuil gevonden op de Nederlandse Noordzeestranden.
  • Goede samenwerking en afstemming tussen partijen: In 2020 zijn alle Nederlandse kustgemeenten verenigd in de Green Deal Schone Stranden. Het aantal strandexploitanten, ngo’s en andere bedrijven en organisaties dat deelneemt aan deze Green Deal stijgt jaarlijks in de periode 2015-2020.
  • Goed afvalgedrag van strandbezoekers: In 2020 laten strandbezoekers minder afval achter op de Nederlandse Noordzeestranden. Binnen de Green Deal zetten overheid, gemeenten, paviljoenhouders, belangenorganisaties, bedrijven en energieke vrijwilligers zich gezamenlijk in voor het schoonhouden en maken van de Nederlandse stranden.

Wat zijn de gevolgen?

Er zijn natuurlijk nog veel meer organisaties en initiatieven die zich bezig houden met strandafval. De een richt zich op preventie, de ander houdt zich juist bezig met de gevolgen. Of het nu gaat om een hele grote organisatie of een klein initiatief van buurtbewoners, iedereen draagt zijn of haar steentje bij.

Sommige mensen voelen zich machteloos bij grote problemen als deze. Ze hebben ook het gevoel dat de politiek niet genoeg doet. Volgens Wethouder Verhage ligt de verantwoordelijk toch echt bij de mensen zelf. “Mensen moeten niet verwachten dat ze afval op het strand kunnen gooien en dat de Gemeente dat dan opruimt. De Gemeente is verantwoordelijk voor het restproduct. De oorsprong ligt bij de mensen zelf.”

Creatieve Oplossingen

De boodschap lijkt duidelijk: strandafval is een menselijk probleem, en we moeten het ook zelf oplossen. Steeds meer mensen zien dat in. Er zijn creatieve manieren waarop mensen bijdragen aan schone stranden. Zo heeft Alex van Eck zijn hond Joy aangeleerd om tijdens het uitlaten afval op te sporen. Hij inspireert daarmee mensen om hetzelfde te doen.

Boskalis Beach Cleanup

Hoewel ieder klein initiatief helpt, is het ook mooi om te zien hoe een groot aantal mensen samenwerkt om strandafval tegen te gaan. Beach cleanups is een wereldwijd fenomeen waar grote groepen mensen samen zoveel mogelijk strandafval op proberen te ruimen. In Nederland wordt sinds 2013 eens per jaar de Boskalis Beach Cleanup Tour georganiseerd. Speciaal aan de tour is dat er ieder jaar specifiek aandacht wordt gevraagd voor bepaalde items. Zo verzamelden ze in 2017 en 2018 bijvoorbeeld alle doppen.

Loading...

Loading…