Een op de negen kinderen kan niet mee doen aan sport of culturele activiteiten. Dit blijkt uit het onderzoek van de SER (Sociaal- Economische Raad). Er is thuis te weinig geld om de contributie en de attributen te betalen. Voor al deze kinderen is het Jeugdfonds Sport & Cultuur opgericht. 

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur zet zich in om kinderen en jongeren uit gezinnen die het geld niet hebben voor de contributie en attributen, de kans te geven om toch mee te kunnen doen aan sport of culturele activiteiten.

Kansen voor ouders en kinderen

Hanneke van den Boom, Coördinator van het Jeugdfonds in Breda, vertelt wat het Jeugdfonds ouders en kinderen te bieden heeft. ‘’Wij bieden rechtstreeks het geld aan de aanbieder om de contributie en attributen te betalen. Wij geven de ouders een waardebon voor de winkel die zij opgeven voor de sport waar het kind aan wil deelnemen.’’

Van den Boom geeft het belang van het Jeugdfonds aan.‘’Het biedt de mogelijkheid om kinderen van ouders die niet de financiële middelen hebben toch te laten sporten. Het is goed voor de persoonlijke ontwikkeling van een kind.’’

Ontwikkeling van een kind

Sport en beweging helpt een kind zich fysiek, mentaal en sociaal goed ontwikkelen. Dat is niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling en toekomst van het kind, maar ook voor het gezin en uiteindelijk voor de hele samenleving. Daniëlle van der Klein-Driesen, sportpsycholoog, is het hier mee eens. ‘’Met sporten leer je heel veel sociale vaardigheden. Je leert andere kinderen kennen, luisteren naar een verhaal van de trainer, samenwerken, met winst en verlies omgaan, doelen te stellen en na te streven. Deze dingen kunnen je in het dagelijkse leven ook verder helpen.’’

Van der Klein-Driesen stelt ook dat het geld niet altijd een probleem hoeft te zijn om te kunnen sporten. ‘’Sporten hoeft niet eens altijd geld te kosten. Je kan ook naar het bos gaan en een rondje lopen. Er zijn allerlei speeltuinen overal. De ouders moeten ook initiatief nemen dat het normaal wordt om te bewegen.’’

Het initiatief van Jeugdfonds Sport & Cultuur vindt van der Klein-Driesen een goede stimulatie voor kinderen en ouders. ‘’Je geeft ouders de kans om het uit te proberen en de kinderen de kans om het leuk te gaan vinden.’’