TILBURG- Uit recent onderzoek van het Mulier Instituut naar gamen en electronic sport onder volwassen Nederlanders, blijkt dat slechts 6% van de Nederlanders Esports ziet als een echte sport.

Esportsjournalist Cas van Asseldonk valt onder die 6%: ‘’Ik ben van mening dat Esports wel degelijk onder sport valt. Voornamelijk omdat het heel veel mentale energie vergt. Het kan worden gezien als een soort denksport, zelfde categorie als schaken. Er zijn vast goede argumenten voor dat het geen sport zou zijn en dat respecteer ik, al ben ik het er niet mee eens.’’ De kritiek op de Esporters vindt van Asseldonk onterecht: ‘’Deze mensen verdienen hier hun brood mee en hebben hun leven lang getraind om te zijn waar ze nu zijn.’’

Vind jij Esports een echte sport?

Ja
Nee
Geen mening
Created with Online Quiz Maker

Populariteit

De populariteit van Esports stijgt hard. Maar liefst 65% van de Nederlanders (tussen de 11 en 45 jaar) is in 2017 in contact geweest met Esports, dat blijkt uit een onderzoek van Nielsen Sports. Echter vindt van Asseldonk dat het nog lang niet bekend genoeg is; zolang er geen dagelijks nieuwsartikel op nu.nl staat, dat wel gebeurt met voetbal e.d. (vergelijkbaar in populariteit).

Er worden al verschillende evenementen georganiseerd in Nederland. ‘’Het is een scène die nog volledig aan het groeien is. Het is nieuw, verfrissend en het brengt een jonge generatie met zich mee. Grote evenementen maken het bekender onder de volksmond en laat de passie beter zien die de pros en fans er voor hebben’’, vertelt van Asseldonk. Zo vindt van 18 t/m 20 oktober DreamHack Rotterdam plaats in Ahoy. Dit evenement zal bestaan uit een Esports toernooi met het spel Counterstrike.

Loading...

Loading…