Ineens viel het me op: de knopen in mijn gulp. Vroeger deed ik altijd een rits dicht, nu moet ik drie knopen vastzetten. Ik vraag het aan mijn omgeving waarom het zo is, maar niemand lijkt een duidelijk antwoord te hebben. Ik leg het gulpvraagstuk voor aan Boy Nijboer, jeansspecialist bij Only For Men in Doesburg.

“De knopen gulp zat in de eerste spijkerbroeken van Levi’s. Jeans kwamen in Europa door Amerikaanse soldaten. De rits verscheen pas later en was makkelijker in gebruik”, aldus Nijboer. “Vandaag de dag zijn het vooral de merken voor oudere mannen die nog een rits hebben. Meestal hebben ze de kracht en motoriek niet meer om gemakkelijk de knopen dicht te doen.”

Boy Nijboer Only For Men

De terugkeer van de knoop

Een aantal merken heeft de ‘knopen gulp’ geherintroduceerd. Nijboer: “Jeansmerken willen zich identificeren met de originele spijkerbroek.” Overigens is niet elke jeans geschikt voor knopen. Vooral bij broeken met veel stretch gaat de gulp dan open staan. Verder is het aan de fabrikant of ze voor knopen of een rits kiezen. Boy Nijboer heeft zelf alleen nog maar knopen gulpen in de kast liggen: “Die gulpen blijven langer mooi, een rits is bij mij na drie keer gebruiken altijd kapot.”

Andere kant

Dan is er soms nog het verschil aan welke zijde de knopen zitten, bij mannen rechts, vrouwen links. Dat komt volgens Nijboer door vroegere dienstmeisjes. “De koning kleedde zichzelf aan, dat deed hij meestal met rechts, de kamermeisjes kleedden de koningin aan, met rechts, daarom zaten die knopen bij de dame aan de linkerkant.”