De internationale actieweek voor het klimaat is afgelopen maandag gestart. In aanloop naar de klimaattop van de Verenigde Naties zijn er tot en met 27 september over de hele wereld bijna 5.000 evenementen gepland in bijna 150 steden.De week wordt in Nederland afgesloten met een groot protest in de stad Den Haag, waar volgens verwachtingen veel mensen naar toe trekken. Binnen een paar jaar is het aantal klimaatmarsen in Nederland enorm verhoogd. Kan je zeggen doordat het aantal marsen steeds meer wordt, ze geen nut hebben? Of eigenlijk juist wel? Wat voor invloed heeft deze oplopende hoeveelheid marsen op milieu, mens én stad?

Jong & Oud

Over de vraag of een klimaatmars écht zin heeft, hoeft Mark Boode, oprichter van Climate for teachers geen seconde na te denken: ‘’Absoluut. Greta Thunberg begon in de zomer van 2018 met haar stakingen om het klimaatprobleem onder de aandacht te brengen. Nu, een jaar later, spreekt ze voor de VN en zijn er vier miljoen scholieren op de been in 161 landen.’’

‘’Overal dringt de urgentie van het probleem door en je moet er een mening over hebben. Politici en grote bedrijven willen niet veranderen, hun maatschappelijke posities zijn comfortabel en veranderingen zijn in hun nadeel. Maar de massa beweegt heel langzaam een nieuwe richting op.’’ Aldus Boode. Je ziet dus over de hele wereld steeds meer jonge activisten met eens stem. Jongerenorganisaties breiden uit. Hoe komt het dat er steeds meer jongeren zich inzetten voor milieu? Hoe is hun kijk naar de wereld, in vergelijking met ‘ouderen’ activisten?

Met het centraal middelpunt van de politiek van Nederland in Den Haag, zou het kunnen zijn dat er (met een gemiddelde opkomst van 10.000 mensen per klimaatmars) extra maatregelen worden getroffen. Demonstranten denken, logisch, in deze stad de meeste aandacht te kunnen krijgen. Woordvoerster van Burgemeester Paulien Krikke, Annelou van Egmond, legt uit hoe dit in Den Haag verloopt en hoe de gemeente hiermee omgaat.