Amerikaans spelfabrikant Hasbro komt dit jaar met een nieuwe variant van het bekende bordspel Monopoly: Mrs. Monopoly. Een feministische versie waarin vrouwen meer succesvol zijn dan mannen. Vrouwelijke spelers zullen meer geld verdienen wanneer zij ‘op start’ komen én krijgen 400 dollar meer als startgeld dan mannen. Nog voor dat het spel in de winkels ligt, is er al veel ophef en kritiek over ontstaan.

In een verklaring noemt het bedrijf het spel “een leuke nieuwe kijk op het spel, die een wereld creëert waarin vrouwen een groter voordeel hebben dan mannen”. De slogan van het spel is dan ook: ‘’Het eerste spel waar vrouwen meer verdienen dan mannen.'” Maar maak je geen zorgen’’ aldus Hasbro, ‘’Als de heren hun kaarten goed spelen, kunnen ze ook meer geld verdienen.”

Ongelijkheid?

Maaike Meijer is professor in genderstudies aan de universiteit van Maastricht. Meijer vertelt dat wanneer er ongelijkheidblokkades in bepaalde gebieden zijn, dat die dan weggewerkt moeten worden: ‘’Zoals in de wetenschap, waar vrouwen aantoonbaar zijn tegengewerkt en anders worden beoordeeld.’’

Maar in een spel als Monopoly, zijn er geen specifieke blokkades voor vrouwelijke deelnemers: ‘’Iedereen heeft hetzelfde verstand en geluk in het spel is niet ongelijk verdeeld onder man/vrouw’’ vertelt Meijer. ‘’Deze Monopoly variant is dus echt geheel onzin. Het wekt eerder misverstanden op dan dat het iets rechtzet.’’

Ook feministische actiegroep de Bovengrondse zetten hun vraagtekens bij het nieuwe spel: ”Het is moeilijk te zien hoe dit bordspel zou bijdragen aan feitelijke financiële zelfstandigheid voor vrouwen. Het klinkt me eerder in de oren als een marketingtruc en een poging mee te surfen op het momenteel ‘zo hippe feminisme”, aldus Bregje Hofstede. ”Het is niet echt zinnig om de loondiscriminatie in het echte leven om te draaien in een spelsituatie en dan de mannen zo achter te stellen. Gelijkheid is gelijkheid. ”

Kritiek

Sinds de bekendmaking van het nieuwe spel, is er veel kritiek over ontstaan op sociale media. De reacties zijn verschillend, maar wel over het algemeen allemaal erg negatief.