Dafne Schippers (27) kan haar wereldtitel op de 200 meter sprint in Doha niet verdedigen. De finale van woensdag gaat door een liesblessure aan haar neus voorbij. Veel atleten krijgen last van blessures. Hoe gaan de sportartsen op topsportcentrum Papendal hiermee om?

Op de Olympische Spelen in 2016 liep Schippers dezelfde liesblessure op, zo verklaart de sprintster tegenover het Algemeen Dagblad : “Het gevoel in mijn lies is exact hetzelfde. Alleen hadden we toen een paar dagen om te herstellen en nu 14 uur. We moeten goed nadenken: waar ligt het aan, en hoe gaan we dit voorkomen?”

Diezelfde lies speelt haar nu weer parten. Zaak voor de sportartsen op Papendal om deze blessures bij zowel Schippers als andere topatleten te verhelpen. Een sportarts van het topsportcentrum Papendal legt uit: “Wij hebben hier te maken zowel acute als chronische blessures. Chronische blessures hangen vaak samen met de belasting van de atleet. Wij als sportarts zien hier dan ook vooral chronische blessures.”

De topatleten ondergaan testen op het gebied van onder andere kracht, flexibiliteit, coördinatie en stabiliteit. “Aan de hand van deze testen kunnen wij zien welke specifieke bewegingen wel of niet gemaakt kunnen worden.” Na deze testen maakt de sportarts een concreet plan om ervoor te zorgen dat de atleet zo goed mogelijk hersteld.  Voor Dafne Schippers is het van belang dat ze dusdanig hersteld, zodat ze deze teleurstellingen voortaan kan voorkomen.