Het is al lang niet meer zo dat alleen Amerikanen de kleur van hun tanden beschouwen als schoonheidsideaal. Ook Nederlanders kunnen er wat van. Het aantal mensen die zijn/haar tanden op een onnatuurlijke manier wit laat maken in Nederland, wordt steeds groter. De hoeveelheid beautysalons, waar het – naast tandartspraktijken – ook gedaan kan worden, blijft ook groeien, zo blijkt uit onderzoek van markdata.nl. Wat is het nou verschil tussen een behandeling bij de tandarts ten opzichte van een beautysalon?

Niet alleen bleken
Naast het bleken van tanden is het laten zetten van facings ook iets wat ontzettend populair aan het worden is. Ieder jaar zijn er ongeveer 40.000 facing-behandelingen in Nederland. Het is als het ware een ‘hoesje’ over de tand, die ervoor zorgt dat het gebit er weer netjes én vaak witter uit komt te zien. Een groot voordeel van facings is het feit dat het gaat om een behouden methode, om een lichte beschadiging of een verkleuring aan te pakken. Wanneer je goede facings wil laten zetten, ben je al wel snel veel geld kwijt. Hierdoor denken mensen sneller aan tanden bleken.

Bij de tandarts
In tandartspraktijken wordt er gebruik gemaakt van een verantwoorde bleekmethode om de tanden tot negen kleurtinten lichter te maken. Het gebit wordt als het ware ‘opgefrist’. Yvonne Renckens heeft twee keer haar tanden laten bleken bij haar tandarts: ‘’Na de behandeling bij mijn tandarts zag je een groot verschil in kleur, waar ik erg tevreden mee was. Wel heb ik een hele dag enorme zenuwpijnen gehad. Maar dat nam ik voor lief, aangezien ik erg tevreden was met het resultaat. Mijn tandkleur is vrij geel, dus mijn tandarts stond zeker achter mijn keuze.’’

Bij de beautysalon
Naast het feit dat bijvoorbeeld facings alleen bij de tandarts gezet kunnen worden, kan het bleken van je tanden wél buiten de deuren van je tandarts: ‘’Later ben ik het eens gaan uitproberen bij een beautysalon bij mij in de buurt.’’ gaat Yvonne door. ‘’Hier werd een soort ‘bleekmiddel’ gebruikt. Een paar dagen later zag ik precies nul resultaat. De gehele ervaring was voor mij redelijk amateuristisch, dus ik heb er weinig aandacht meer aan besteed. Er zijn vast genoeg salons waarbij het wel goed gaat, bij mij helaas niet.’’

Behandelingen bij een beautysalon zijn relatief goedkoper dan bij de tandarts zelf: ‘’Een les voor mezelf, waar je voor betaalt, bepaalt de kwaliteit.’’ Aldus Yvonne.