Tegenwoordig hebben we allemaal een smartphone bij de hand. Een liedje is zo aangezet en een foto is binnen een handomdraai gemaakt. Vroeger was dat anders. Vroeger was alles beter, wordt soms gezegd. Wat betreft Anne Groos en Annabel Lentz is dat ook écht zo. Samen met vele anderen, want de vraag naar retro items stijgt. 

Klik en klaar?
De wegwerpcamera is weer in. Bol.com zag de verkoop van analoge fototoestellen met 45 procent stijgen. De foto’s die je daarmee maakt, kun je niet meteen terugkijken. Ze moeten eerst ontwikkeld worden, dit kan bij een fotolab.

Anne Groos is werkzaam bij fotolab Kiekie in Amsterdam en zweert zelf bij analoge foto’s. Ze verzamelt deze op een Instagramaccount, genaamd @strctlyanalog. Ze vindt dat de kleuren, het contrast en de korrel mooier zijn bij dit soort foto’s. ‘’Maar het gaat vooral om de feeling van analoog. De handeling van het analoog fotograferen is onwijs leerzaam. Je wordt gedwongen om goed naar je onderwerp te kijken. Het is duur om foto’s te ontwikkelen dus je moet goed nadenken over het kader dat je kiest’’, vertelt Groos. Bij digitale fotografie klik je maar door en heb je uiteindelijk honderden foto’s. Bij analoog duurt het langer voordat je op het knopje drukt, maar dan heb je uiteindelijk wel een beter doordachte foto.

Het ontwikkelen van de foto’s is spannend, je weet namelijk niet wat de uitkomst gaat zijn. Soms komt Groos foto’s tegen waarvan ze het moment al was vergeten. Het leuke aan analoge film is de verrassende factor ervan en de feeling van de foto.

Bij fotolab Kiekie krijgen ze bergen met rolletjes binnen die ontwikkeld moeten worden. Groos vertelt dat het vooral jonge mensen zijn die de analoge fotografie hebben ontdekt en ermee aan de slag gaan: ‘’Ze vinden de oude camera van hun opa op zolder of vinden er eentje op een rommelmarkt.’’

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Strctly Analog (@strctlyanalog) op

Plaatjes draaien
De handeling is dus erg belangrijk bij het maken van analoge foto’s. Ook voor vinyl-liefhebbers is dit een essentieel onderdeel. ‘’De plaat zit in een mooie hoes. Je haalt de plaat eruit en moet ‘m installeren en aanzetten. Het is zo anders dan ff snel een nummertje aanzetten op je telefoon’’, vertelt Annabel Lentz (20). Al vanaf haar twaalfde verzamelt ze vinylplaten. Het begon met alleen muziek van Madonna, maar ondertussen zijn daar vele andere artiesten aan toegevoegd.

Ze ziet het verzamelen als een echte uitdaging. ‘’Het is zoveel meer dan alleen de muziek. Een bezoekje aan de platenzaak is voor mij echt een hobby. Struinend langs de bakken op zoek naar die ene plaat.’’ Voor Lentz zal vinyl altijd blijven bestaan, ook als de trend van nu weer overwaait. En die trend is er zeker, want uit onderzoek van de branchevereniging van de entertainmentindustrie (NVPI) blijkt dat de omzet van vinyl sinds 2015 is gestegen van 9 naar 15,6 miljoen euro.

Het is een dure hobby die veel tijd in beslag neemt, maar ze krijgt er veel voor terug. Op de vraag of ze ook gewoon Spotify heeft, antwoordt ze: ‘’Natuurlijk, ik kan moeilijk met mijn platenspeler onder mijn arm in de trein gaan zitten hé.’’