Annemiek van Vleuten en Mathieu van der Poel zijn genomineerd om de Velo d’Or te winnen. Dit is de grootste individuele prijs voor een wielrenner. Sinds 1992 wordt deze prijs jaarlijks uitgereikt, maar nog nooit won een Nederlander. Hoe groot is de kans dat de prijs dit jaar eindelijk een keer naar een landgenoot gaat?

Volgens Gio Lippens, sportcommentator en wielerkenner bij de NOS, maakt Van Vleuten een goede kans om te winnen. “Als je ziet wat ze dit jaar heeft gepresteerd maakt ze een goede kans. Haar overwinning op het WK was zeer indrukwekkend en dat was niet haar enige overwinning.” Lippens acht de kans klein dat Van der Poel wint. “Egan Bernal heeft de Tour gewonnen en was wat mij betreft de beste mannelijke renner van het jaar. Van der Poel heeft nog net wat te weinig op de weg gereden om al kans te maken.”

De prijs is er volgens Lippens eentje waar niet al te veel waarde aan gehecht moet worden. “Natuurlijk is het eervol om de beste wielrenner van het jaar te worden, maar de renners winnen zelf liever een grote wedstrijd zoals de Tour dan een individuele prijs als deze.” Opvallend is dat de prijs voor mannen én vrouwen is. Er is dus geen aparte mannen- en vrouwenprijs. Lippens zegt dit raar te vinden: “Het is een beetje appels met peren vergelijken, vrouwenwielrennen is heel anders dan wielrennen bij mannen. Van Vleuten is de beste vrouwelijke wielrenner van het afgelopen jaar, maar als je haar gaat vergelijken met mannen wordt de concurrentie ineens wel heel groot.”

Er won dus nog nooit een Nederlander deze prijs, Tom Dumoulin was in 2017 het dichtstbij met een tweede plaats achter Christopher Froome. Er won echter ook nog nooit een vrouw deze prijs. Als Van Vleuten wint, worden er dit jaar dus twee unicums gehaald.

In onderstaand schema de winnaars van de Velo d’Or van de laatste tien jaar: