Een film kijken in de bios. De meeste mensen doen dat overdag of ‘s avonds. Een select gezelschap gaat zelfs midden in de nacht, zoals bij de voorpremière van Joker afgelopen woensdag. Filmrecensent Rick Schuttinga (33), van defilmrecensent.nl, is al meer dan 100 keer bij een voorpremière geweest en vertelt over de manieren hoe je vroegtijdig een film kunt zien.

De voorpremière

De meest normale manier om vroegtijdig een film te zien is de voorpremière. Deze draait middernacht op de datum dat de film wordt vrijgegeven. Soms lopen er verklede mensen rond als personages uit de film waarmee je op de foto kan. Schuttinga: “Zo’n avond is echt voor de fans van series, denk aan Harry Potter of The Avengers. Het voordeel is dat je de film als fan een paar uur eerder ziet dan de rest. Soms wordt ook eerst de hele reeks films gedraaid waarna de nieuwe meteen wordt vertoond.”

Luister hier naar de bezoekers van de nachtpremière van Joker in Tilburg:

De persvoorstelling

In het leven geroepen om media voor te bereiden op nieuwe films, soms al maanden van tevoren. Vaak geldt er een embargo voor journalisten, ze mogen de stukken niet meteen plaatsen. “De ongeschreven regel is dat journalisten het stuk in de week van de première plaatsen, niet eerder”, aldus Schuttinga.

Verassing

Wanneer je naar een sneakpreview gaat, weet je niet welke film je gaat zien voor hij in première gaat. Volgens Schuttinga hebben makers soms een film waarbij ze niet helemaal weten hoe hij gaat uitpakken. Ze kiezen ervoor hem al aan wat publiek te laten zien. Na een sneakpreview mag iedereen erover schrijven, dat kan goede of slechte publiciteit opleveren.

Filmfestival

De laatste manier om er vroeg bij te zijn, is door een filmfestival. Hier draaien films die net uit zijn of binnenkort uitkomen. Hier kan iedereen heen en mag ook iedereen over schrijven.