De politie wil geen aparte anti-drugsbrigade buiten de normale politie om. De ministerraad bespreekt vrijdag het definitieve plan. Dit is opgezet door de korpsleiding van de Nationale Politie.

“Er moet binnen de politie worden gezocht naar een vorm van versterking, niet hierbuiten”, zegt Robbert Salome, woordvoerder van de korpsleiding. Het plan wat nu bij de ministerraad ligt, beschrijft vier flexibele units. Hier gaan 350 rechercheurs en specialisten zich bij aansluiten. Het doel hiervan is om georganiseerde misdaad effectiever te bestrijden.

FBI-eenheid

Korpschef van de Nationale Politie Erik Akerboom wil geen aparte ‘FBI- of DEA-achtige’ eenheid die buiten de politie om gaat werken, zo meldt het AD. “Binnen de politie houden we ons al bezig met deze vorm van criminaliteit. We willen voorkomen dat mensen langs elkaar heen gaan werken”, bevestigt Salome.

XTC-teams

In het verleden had Nederland wel een drugseenheid. De Landelijke Recherche zette in het verleden een tijd lang specifieke XTC-teams in. Gelabelde XTC-rechercheurs werden hierbij ingezet bij het bestrijden van drugs. “In de jaren 2000 zijn deze opgegaan in de Landelijke Recherche”, vertelt Salome.