TILBURG- Curling, komt dat bekend voor in je oren? Vorig jaar leek het er op dat er een doorbraak in Nederland zou plaatsvinden, die is uitgebleven. Toch gaat Nederland deelnemen aan de Europese Kampioenschappen in november die plaats vinden in Estland.  

Wat maakt curling zo leuk?

De ijsbaan in Tilburg wordt besproeid met water zodat het amateur jeugdteam van Tilburg straks kan gaan curlen. Sommigen zijn hard aan het trainen voor de EK. Bart Klomp (19) maakt zich klaar voor de training met het jeugdteam van Curling Club Tilburg. Het team bestaat uit acht kinderen, veel te weinig volgens Klomp: ‘’ Ik vind het jammer dat curling een negatief imago heeft.’’

Of Klomp een beetje kan curlen? Hij zit al vanaf 2016 in het Nederlands Junior Curling Team en heeft al met vier WK’s mogen meedoen. Maar wat maakt curling nou zo een bijzondere sport? ‘’Het is een mix tussen sportief en tactisch nadenken. Het gaat echt om precisie en je technisch vermogen. Het lijkt misschien geen sport maar het vegen is heel vermoeiend.’’ Door het vegen voor de graniet die 20 kg weegt(!), blijft er snelheid in de steen en komt deze verder. De sport is te vergelijken met jeu de boules. Het idee is om de graniet zo dicht mogelijk bij de dolly (het midden) in de buurt te laten komen.

Enorme groei uitgebleven

Nederland kent maar vier curlingverenigingen met in 2018 tweehonderd leden. Hoewel dat weinig is, stijgt het aantal leden voorzichtig. In vergelijking met 2017 is het ledenaantal met 22% gestegen. Ondanks al deze cijfers is er alleen een herenteam voor Nederland. Het vrouwenteam bestaat niet omdat er (te) weinig vrouwen deze sport beoefenen. Sinds dit jaar is er wel een meisjesteam. Zij wonnen direct bij hun debuut een zilveren medaille op het WK. Klomp: ‘’Hier op de club hebben we maar twee meisjes die bij het jeugdteam zitten. Het aantal vrouwen is bijna gelijk met de mannen die de sport hier beoefenen.’’

In 2018 verscheen het programma ‘De Curling Quiz’ met Frans Bauer op de buis. De bedoeling van deze show was om curling op de kaart te zetten, maar dat is niet gelukt. Nederland heeft nog veel doorgroeimogelijkheden. Zo vertelt Klomp: ‘’In landen als Zweden en Noorwegen is curling veel groter. In Canada is deze sport zelfs het grootst. Dit is de tweede grootste sport van het land. Het wordt ook wel het walhalla van curling genoemd.’’

Verjaardagscadeau

Klomp vertelt: ‘’Elk niveau speelt hier mee, van amateurs tot professionals. Het draait echt om de ervaring. Vaak wordt een beginnerscursus als verjaardagscadeau gegeven en komen mensen er achter dat het een échte sport is. Het lijkt heel simpel maar dat is het niet.’’ Voor diegene die niet aan het trainen zijn voor het komend EK, staat een toernooi binnen de club op de agenda.