Heel Nederland is op dit moment bezig met de listeriabacterie, die bij onder andere vleeswaren van de Jumbo getroffen is. Jumbo heeft een lijst online gezet met de betreffende producten. Volg hieronder alle ontwikkelingen.

Link met doden werd afgelopen woensdag gelegd – 15:25
Woordvoerder van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA): De link tussen de vleeswaren van Offerman en de drie sterfgevallen als gevolg van besmetting met de listeria-bacterie in die vleeswaren (listeriose) werd woensdagmiddag gelegd. Donderdag werd het verband definitief aangetoond, zegt een woordvoerder van het RIVM.

Minister van medische zorg – 15:16
Minister van medische zorg Bruno Bruins noemt de listeriabesmetting ‘vreselijk’ en ‘heel ernstig’. Hij houdt wel vol dat de diensten die de veiligheid van het Nederlandse voedsel bewaken, “goed functioneren”.

België – 15:12
Volgens het AD haalt ook de Aldi in België vleeswaren uit het schap. Het gaat hierbij om de gebraden rosbief

Sligro 15:11
ANP: Groothandel Sligro heeft 160 productsoorten teruggeroepen bij klanten als gevolg van de listeriakwestie bij vleeswarenproducent Offerman. Bij hoeveel klanten dat nodig was, wil een woordvoerder niet kwijt.

Prioriteit van Offerman – 15:10
De woordvoerder van Offerman laat weten dat de prioriteit momenteel ligt bij het terughalen van de met listeria besmette vleeswaren.

Jumbo instructeert medewerkers – 14:30
Jumbo medewerkers krijgen de instructie geen interviews te geven en geen informatie te delen.

CBL – 14:08
ANP: De branchevereniging voor supermarkten CBL laat weten geschrokken te zijn door de kwestie. “Dit is een heel grote terugroepactie”, stelt een woordvoerster in een eerste reactie. De belangenbehartiger van Nederlandse supermarkten verwacht dat de kwestie onder zijn leden voor verhoogde aandacht voor de beheersing van listeria zorgt. “Als blijkt dat het nodig is, zullen protocollen worden aangepast.”

Alle vleeswaren verwijderd – 13:48
Jumbo heeft nu alle besmette vleeswaren verwijderd uit de schappen. Alles wat nu in de winkel te vinden is, is veilig om te consumeren.

Listeria gevaarlijkst voor zwakkere mensen – 13:23
Bij jonge kinderen, senioren en mensen met een slecht immuunsysteem kan de bacterie erge ziekte, of zelfs overlijden veroorzaken. Gezonde mensen krijgen over het algemeen hooguit milde griep- of buikgriepverschijnselen van de bacterie.

Moederbedrijf Offerman legt handel stil 13:04
De handel van moederbedrijf van Offerman, Ter Beke, is op de beurs van Brussel stilgelegd. Voor de stop van de handel stond het aandeel bijna 9 procent lager dan voor de problematiek.

Offerman voorlopig gesloten – 12:55
Uit een persbericht van het ANP blijkt dat de fabriek van vleeswarenproducent Offerman voorlopig dicht moet blijven vanwege de problematiek met de listeriabacterie. Het produceren van vleeswaren in die fabriek mag pas worden voortgezet als alle productielocaties grondig zijn gereinigd en heringericht én zijn goedgekeurd door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), zo heeft die instantie het bedrijf laten weten.

Twintig mensen in de afgelopen twee jaar besmet – 12:28
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat twintig mensen, onder wie drie doden en een zwangere vrouw met een miskraam, de afgelopen twee jaar besmet zijn geraakt met de bacterie via de vleeswaren. Het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) spoorden de bron van de besmetting samen op.

Duitsland – 12:26
Ook Duitsland kreeg deze week te maken met een voedselschandaal rond de listeriabacterie. Dit blijkt uit een persbericht van het ANP. In ons oosterbuurland overleden twee mensen in de deelstaat Hessen na het eten van besmette vleeswaren. Het bedrijf dat de vleeswaren had geleverd, Wilke, heeft tijdelijk de deuren gesloten.

Overlijdensgevallen – 12:10
Drie mensen zijn in twee jaar tijd overleden door de listeriabesmetting van producent Offerman. Eén vrouw heeft er een miskraam van gehad.

Bekendwording listeriabesmetting 11:20
De listeriabesmetting van vleeswaren van Offerman werd bekend na meldingen van ziektegevallen bij de GGD en het RIVM. Dit heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laten weten aan de NOS.

130 soorten vleeswaren – 06:31
Jumbo maakt bekend 130 verschillende soorten vleeswaren uit de schappen te halen.

Listeriabacterie veroorzaakt besmetting vleeswaren – 00:06
Wegens besmetting met het listeriabacterie moeten voorverpakte vleeswaren bij onder andere Jumbo en Sligro uit de schappen.