De ontknoping van de eerste periode in de Keukenkampioen Divisie (KKD) vindt vanavond plaats. NAC Breda, SC Cambuur, De Graafschap en Excelsior strijden om de periodetitel. Bij periodewinst is een club aan het eind van het seizoen verzekerd van een plaats in de play-offs, waarin ze strijden voor promotie. Chris Tempelman, voetbalverslaggever bij Voetbal International (VI), verwacht een mooie en spannende voetbalavond.

Clubs staan in volgorde van de ranglijst

1. NAC Breda (19 ptn)

NAC Breda heeft alles in eigen hand nadat De Graafschap vorige week gelijk speelde tegen Roda JC in Kerkrade. De ploeg uit Breda moet promoveren volgens Tempelman: “De periodetitel is niet het belangrijkste voor NAC. Mijn verwachting is dat ze anders ook gewoon promoveren via de ranglijst, zeker nu er twee clubs direct promoveren.” Verder haalt hij de brede selectie en het thuisvoordeel aan: “Het is cliché, maar de NAC-supporters zijn een echte twaalfde man, ze staan echt achter de club.” Tenslotte hebben ze volgens Tempelman iets wat ze vorig seizoen minder hadden: een echte vechtersmentaliteit: “Ze gaan er de volle negentig minuten voor en beslissen wedstrijden soms op zijn Duits in de laatste minuut.”

Maar ook NAC Breda heeft zwakke punten. Zo overtuigt de Parel van het Zuiden qua spel niet. Zij moet het hebben van de tweede helft. Dit kan komen doordat er een nieuwe groep spelers op het veld staat die nog aan elkaar moet wennen. Hiernaast vindt hij de aanval nog niet sterk: “Stokkers vind ik een beetje tegenvallen en Van Hooijdonk laat het de laatste wedstrijden wel zien maar is nog hartstikke jong.” De backs vindt Tempelman ook zwakjes ogen, maar hij ziet wel dat de romp van het elftal goed staat.

2. Cambuur Leeuwarden (18 ptn)

“Cambuur is de verrassing van het seizoen. Ze spelen leuke wedstrijden en zelfs in de verloren wedstrijd tegen NAC vond ik ze sterk spelen”, begint hij lovend over de Friese club. De ploeg oogt thuis erg sterk en ze hebben goede aanvallers zoals Mühren, die het na een aantal mindere jaren weer heeft gevonden bij Cambuur. “Verder zit de kracht op de bank: ze hebben een goede trainer (Henk de Jong) met Eredivisie-ervaring en hij heeft de ploeg, met veel nieuwe gezichten, al vroeg aan de praat gekregen. Dat is een goede prestatie.”

“Wel heeft Cambuur een probleem: als ze achter komen, kunnen ze het kwijtraken.” Hiernaast heeft Cambuur zich nog niet bewezen in de topwedstrijden. Tegen NAC werd bijvoorbeeld, ondanks het goede spel, verloren. Hiernaast oogt de verdediging wat onzeker en leunen ze op enkele goede spelers op het middenveld en de aanval volgens Tempelman.

3. De Graafschap (18 ptn)

De Superboeren hè. Ik denk dat zij de sterkste selectie hebben van de Keukenkampioen Divisie.” Volgens de VI-verslaggever komt dat omdat zij na de degradatie vanuit de Eredivisie een aantal goede spelers hebben weten te behouden en hier en daar zelfs Eredivisiewaardige spelers hebben aan weten te trekken zoals Van den Boomen en Ralf Seuntjens. “Bovendien hebben ook zij een echte twaalfde man achter zich en moeten zij al met al gewoon eindigen bij de eerste twee.”

“Uiteraard heeft De Graafschap ook zwakke punten, anders speelden ze al lang in de Eredivisie in het ‘linker rijtje.” Zo stelt Tempelman dat ze de wedstrijden soms heel makkelijk weggeven en is er een groot verschil tussen De Graafschap tijdens thuis- en uitduels. “Uit spelen ze heel afwachtend terwijl ze thuis wél vol druk durven zetten. Het lijkt echt met lef te maken te hebben.”

4. Excelsior (16 ptn)

“De Rotterdamse club scoort makkelijk en ze hebben eigenlijk gewoon een Eredivisiemiddenveld en een goede aanval met spelers als Verhaar en Mendes Moreira.” De ploeg wil voetballen en dat zorgt voor vermakelijke wedstrijden. Excelsior scoort vaak wel een keer of drie.

“Dat De Kralingers vaak meerdere keren scoren, is de reden dat ze goed meedoen bovenin, want de verdediging is een probleem, dit was vorig jaar in de Eredivisie ook al zo.” Tempelman wijst het spel van de Rotterdammers aan als een van de oorzaken: “De verdediging is gewoon niet goed genoeg voor het spel dat ze spelen.”

Mooie avond

Al met al verwacht Tempelman een mooi voetbalavondje. Hij verwacht dat NAC het gaat redden omdat NEC geen ‘wonderploeg’ heeft. In het verleden ging het in de strijd om de periodetitel wel eens mis voor NAC, vermoedelijk door de druk, maar vanavond verwacht hij niet dat dit zal gebeuren. Verder denkt hij dat De Graafschap en Cambuur ook hun ding zullen doen en gaan winnen. Dat Excelsior verliest van Cambuur heeft volgens de voetbaljournalist te maken met de zwakke verdediging van de Rotterdammers. “Ik hoop in ieder geval dat het zo zal gaan, want vanavond ga ik naar NAC en anders heb ik verkeerd gegokt.”

De standen en de uitslagen zijn hier te zien