Nu de herfst is begonnen, kunnen we terugblikken op een zomer vol evenementen in de buitenlucht. Festivals en feesten, maar ook openluchtbioscopen waren populair. Zo organiseerden bioscoopketens Pathé en Vue een aantal events waar mensen in de buitenlucht een van de nieuwste films konden bekijken. Filmhuis LUX in Nijmegen organiseert dit al een aantal jaar. Hoe groeit dit concept in Nederland en wat kunnen we verder nog verwachten?

‘‘Mensen willen erop uit. Ze willen iets bijzonders meemaken’’, zegt filmprogrammeur LUX Linda Croonen. Zo werd er afgelopen zomer een openlucht bioscoop opgezet met het thema Quentin Tarantino. Omdat zijn film ‘Once Upon A Time In Hollywood…’ nét uitkwam, haalde LUX-Nijmegen vijf oudere Tarantino-titels terug op het witte doek. Een goedbezochte dag waar tevens ook veel jongeren op af kwamen. ‘‘Er zit veel vast publiek bij zo’n evenement, maar ik vind het vooral mooi om te zien dat daarnaast ook andere mensen komen voor puur de film en de ervaring.’’

Steeds meer animo

De populariteit van het concept ‘buiten film kijken’ blijft groeien. De toename merkt filmhuis LUX-Nijmegen ook op: ‘’Er is veel aanbod bijgekomen. Wij organiseren het evenement al jaren en wij verwachtten dat er niet zoveel animo meer voor zou zijn, juíst omdat steeds meer bioscopen zoiets organiseren. Maar dat gebeurt niet, de belangstelling voor dit soort events blijft of neemt zelfs toe. Je zou dus kunnen zeggen dat het concept zélf steeds meer aandacht krijgt’’, aldus Linda Croonen.

Een stapje verder dan de openluchtbioscopen zijn de zogeheten ‘drive-in cinemas’. Een Amerikaans idee waar mensen hun auto voor een doek parkeren, hun radio op een frequentie zetten waar de audio van de film op afspeelt en rustig kunnen kijken naar de nieuwste films. Is er een toekomst voor dit in Nederland? Het probleem zit in de benodigde techniek voor zo’n event. Croonen: ‘’Zoiets is lastig om op te zetten, er zijn namelijk veel technische middelen nodig en daar ben je simpel gezegd afhankelijk van. Het is kostbaar om te organiseren, maar we zien dat er wél veel enthousiasme rondom zo’n evenement hangt. Het concept van openluchtbioscopen zou verder kunnen ontwikkelen, maar de vraag is of het gaat lukken.’’