Amsterdam staat op de 58e plaats van de wereldranglijst groene steden. Rotterdam staat volgens de Hugsi op de 68e plaats. De Husqvarna Urban Green Space Index (Hugsi) bestaat uit 98 steden. De lijst bestaat voor het grootste deel uit steden die op de C40-lijst staan. Dat zijn landen die de handen ineengeslagen hebben om klimaatverandering tegen te gaan.

De Hugsi is de eerste indexering voor groene steden die gebaseerd is op cijfers verzameld door satellietbeelden en kunstmatige intelligentie. Dit helpt te bepalen of een soort beplanting een boom of een bosje is. De lijst geeft een inzicht in het percentage groen in een stad. De steden werden beoordeeld op onder andere de hoeveelheid groene ruimte per persoon, de verdeling van het groen en de gezondheid van de vegetatie.

Deelnemers
De ranglijst bestaat uit 98 steden in 51 landen, waarvan 24 Europese steden. Er staan slechts vier steden op de lijst die geen C40-lid zijn: Genève, Brussel, Gotenburg en Marseille. De Zuid-Afrikaanse stad Durban mag zich met een score van 84 uit 100 de koploper van de groene steden noemen. Amsterdam scoort daarentegen een 56,5. Op Europese schaal bezet Amsterdam de achttiende plek.

Groenvoorziening
‘’De Hugsi geeft een goed overzicht van smart cities en hun status op groenvoorziening. Naar mijn mening zou dat een belangrijke basis moeten zijn voor steden’’, zegt Indra den Bakker, CEO van 20tree, die betrokken was bij de ontwikkeling van het initiatief en het verzamelen van de data.

Verandering
Den Bakker benadrukt dat het moeilijk te voorspellen is welke veranderingen zullen plaatsvinden op korte termijn: ‘’Er zijn veel groene initiatieven, maar het straatbeeld zal niet zo snel veranderen. Amsterdam is nou eenmaal dichtbevolkt en er is veel ruimte voor gescheiden verkeer (voetgangers, auto’s, trams).’’ Den Bakker is daar zeker een voorstander van, maar: ‘’Wellicht kan het efficiënter. In andere steden zie je bijvoorbeeld dat er meer groen is rondom gebouwen.’’

Groene besluitvorming
‘’De technologie maakt het mogelijk om nog gedetailleerder inzicht te krijgen in de verdeling en kwaliteit van groen’’, vervolgt hij. Toch is volgens hem het doel van de data niet om te oordelen of het ‘goed’ of ‘slecht’ gaat met een stad als Amsterdam: ‘’Ons doel is om beleidsmakers te wijzen op deze data over het groen, zodat zij ze kunnen meenemen in de groene besluitvorming.’’

Loading...

Loading…

*Verdeling van de groene ruimte volgens Hugsi: iedere stad wordt verdeeld in geografische rasters van 250 bij 250 meter en meet de gemiddelde bevolkingsdichtheid per raster. Rasters met minder 24 personen worden uitgesloten. Tot slot wordt een buffer toegevoegd van 300 meter om omliggende gebieden op te nemen. De methode omvat ook eilanden met meer dan 5000 inwoners.

**Vegetatiegezondheid (NDVI): satellieten verzamelen data waaruit blijkt of geobserveerde plekken levende vegetatie bevatten. De index stelt dat vegetatie een groot deel van het zichtbare licht gebruikt, maar nabij-infraroodlicht niet. Met de formule NDVI = (NIR – VIS) : (NIR + VIS) wordt de vegetatiegezondheid berekend. Waardes vanaf 0,2 zouden duiden op levende vegetatie.