Tienduizenden auto’s voldoen volgend jaar niet meer aan de beveiligingseisen, zo zegt keuringsinstantie Kiwa SCM. Het gaat om de auto’s met zogenoemde ‘keyless entry-systemen’. Met dit systeem kunnen auto’s worden geopend zonder sleutel. Dit kan ervoor zorgen dat de automobilist in de problemen kan komen.

Volgens Henk van Vliet, certificatiemanager Kiwa, ontstaan de problemen vooral bij bestaande modellen die al langer op de markt zijn. Deze auto’s worden opnieuw gekeurd, maar beschikken in veel gevallen over systemen die niet aan de beveiligingseisen voldoen.
De modellen die al langer op de markt zijn, zijn vrij makkelijk te openen met de moderne apparatuur. Dit wordt door criminelen gebruikt om de auto leeg te roven of zelfs de hele auto mee te nemen.

Bron: WNL

Volgens van Vliet ligt de verantwoordelijkheid straks vooral bij de verzekeraars. “Zij zullen niet elke auto meer willen verzekeren, omdat de kans op diefstal bij de oudere modellen met een keyless-systeem te groot wordt. Veel verzekeringen hebben nu al in hun polisvoorwaarde staan dat de auto Kiwa gecertificeerd moet zijn”

Autofabrikanten zijn druk bezig met het verzinnen van oplossingen voor dit probleem. “Een aantal fabrikanten zijn bezig met een sleutel die na vijf minuten stilliggen, geen contact meer maakt met de auto. Hiermee wordt voorkomen dat dieven de hack kunnen uitvoeren als de sleutel op een kastje bij de deur ligt”, aldus Van Vliet. Daarnaast komen er ook steeds meer producten ‘off the market’ verkrijgbaar. Kiwa SCM gaat deze zo spoedig mogelijk ook testen om de consument zo goed mogelijke oplossingen te kunnen bieden.