08/10/19 – Doha

Olympisch atleet Sifan Hassan werd afgelopen week in Doha wereldkampioene op de 10.000 én 1500 meter. Tussen deze twee wedstrijden door kreeg ze te horen dat haar coach Albero Salazar werd geschorst wegens dopingpraktijken. Toch slaagde ze erin om twee gouden plakken te bemachtigen. Hebben deze dopingpraktijken gevolgen voor haar imago?

Focus
Hassan heeft nog geen idee waar ze gaat trainen nu haar (oud-)trainer voor vier jaar is geschorst. Genieten van haar medailles kan ze sowieso, maar aan NOS liet ze weten dat ze het lastig vindt om net een jaar voor de Olympische spelen Oregon te verlaten.

Technisch directeur Ad Roskam vertelt: ‘’De focus blijven vasthouden is wat topsporters doen, dus dit was voor Sifan geen probleem. Wanneer de wedstrijd zaterdag begon zette ze de knop om en ging ze ervoor. In loop der jaren heeft ze dus geleerd de focus langer vast te houden, dus ook bij een incident zoals deze.’’

Reactie
De atlete was zelf in de eerste instantie enorm geschrokken en een soort van boos: ‘’Ook dacht ze natuurlijk gelijk aan wat het voor haar zou kunnen betekenen. Verder zijn er maar weinig sporters die echt bezig zijn met hun persoonlijke ‘imago’, maar het schaad je wel.’’ Aldus Roskam

Media duiken vol op Sifan met allerlei vragen: ‘’Ze moet zich constant verdedigen tegen vragen waar ze zich niet tegen kán verdedigen. Zo kreeg ze bijvoorbeeld de vraag van een journalist ‘waarom we haar zouden moeten geloven’. Dit is nooit eerlijk. De vraag of ze zelf doping heeft gebruikt of gebruikt krijgt ze direct nooit. Indirect wordt ze natuurlijk wel achtervolgd met dit onderwerp. Sifan zelf denkt alleen maar aan de dingen die haar nu te wachten staan.’’

Albero Salazar
Voor Hassan gaat de zoektocht naar een nieuwe coach voorlopig door. Amerikaanse Salazar blijft volhouden dat hij geen dopingprogramma heeft geleid en zal in beroep gaan tegen zijn schorsing. Hij wordt daarbij opvallend genoeg gesteund door Nike. Aan NOS heeft Nike onlangs laten weten: “Wij steunen dopinggebruik op geen enkele manier, maar wel Alberto’s hoger beroep. We hopen op een eerlijk proces voor hem.”