Neymar, Cristiano Ronaldo en Messi in één team? Het lijkt onmogelijk, maar in FIFA Ultimate Team kan het. In deze modus nemen de beste spelers het tegen elkaar op in de Weekend League. Een van die topspelers is Jason Glas, esporter bij ECV eSports. Hij speelde het afgelopen weekend de eerste Weekend League van FIFA 20 en hier kijkt hij met gemengde gevoelens op terug.

De Weekend League is een van de meest competitieve modi in FIFA 20. De beste spelers kwalificeren zich gedurende de week voor deze competitie. Hierin kunnen verschillende beloningen worden vrijgespeeld. Spelers als Glas kunnen van vrijdagavond tot maandagochtend dertig potjes spelen, waarvan er uiteraard zo veel mogelijk moeten worden gewonnen.

Geen geweldig eerste weekend

Het eerste weekend ging voor de 16-jarige esporter van ECV eSports niet van een leien dakje. “De eerste Weekend League ging voor mij redelijk”, vertelt Glas. Het was heel erg wennen, want je hebt nogal wat nieuwe features in FIFA 20. Ik behaalde 23 overwinningen, waar ik er in FIFA 19 gemiddeld 26 of 27 haalde.

Er gingen voor Glas zowel dingen goed als fout, maar het was vooral wennen aan de nieuwe game. “In FIFA 19 maakte je eigenlijk gebruik van de fouten in de game. Nu zijn de meeste fouten eruit gehaald en is het weer echt een voetbalspel. FIFA 19 werd het door esporters Volleybal 19 genoemd, omdat het heel sterk was om alle ballen door de lucht te spelen. Ik mis nog wat creativiteit en ik ben nog op zoek naar de juiste opstellingt”.

Zelf verdedigen is een stuk beter

Voor Glas is vooral het verdedigen een heel stuk verbeterd. “Het handmatig verdedigen is veel belangrijker dan vorig jaar. Toen kon je nog heel erg op de computer vertrouwen, maar dat hebben ze dit jaar wat afgezwakt. Dit vind ik ook meteen de beste nieuwe feature van FIFA 20. We mogen echt spreken van een grote verbetering.”

Glas heeft op dit moment een tussenjaar, maar dat doet hij zeker niet alleen om meer FIFA te kunnen spelen. “Het komt wel heel mooi uit dat ik er nu veel tijd in kan steken. Ik speel op dit moment ongeveer vijf of zes uur per dag. Dat doen alle esporters, want om bij de beste te horen moet je heel veel spelen.”

Goed presteren in de Weekend League is niet voor iedere vrijetijdsspeler weggelegd. Glas denkt dat de kalmte bewaren heel belangrijk is voor alle spelers. “Op dit moment is het vooral belangrijk om rustig te blijven. Iedereen moet nog wennen aan de game en het is belangrijk om de bal in de ploeg te houden. Zolang jij de bal hebt, kan de tegenstander ook niet scoren”, luidt het antwoord van de jonge esporter.

Horen bij de beste

Glas heeft één belangrijk doel voor het aankomende jaar. “Ik wil me dit jaar heel erg verbeteren en bij de beste spelers gaan horen. Vorig jaar zat ik er al in de buurt, maar ik hoop het gat dit jaar te overbruggen. Ik wil me kwalificeren voor een toernooi op locatie, bijvoorbeeld in Berlijn of Madrid.”