Gisteravond heeft het Nederlandse vrouwenvoetbalelftal de wedstrijd tegen Rusland gewonnen met 2-0. Ze zijn weer een stapje dichterbij om zich te plaatsen voor het EK in 2021. Aankomende donderdag zijn de mannen aan de beurt. Die wedstrijd is uitverkocht, maar voor de wedstrijd van gisteren waren er nog kaarten beschikbaar. Waar ligt dat aan?

Vrouwenvoetbal wordt sinds enkele jaren steeds populairder. De KNVB telt vier keer zoveel vrouwen onder haar leden als in 1988, het percentage steeg van 4 naar 16 procent. In 2017 trok de finale van het EK ruim 4 miljoen kijkers, dat is evenveel als bij een grote Europese wedstrijd van Ajax. Dat is een hele verbetering ten opzichte van 2009, toen was het kijkcijferrecord 1,7 miljoen kijkers.

Kaartverkoop
Er is meer bekendheid en aandacht voor het vrouwenvoetbal. Zeker nu ze het tot de finale hebben geschopt afgelopen WK. Onze Oranje Leeuwinnen zijn geliefd. Dat hebben ze gister weer bevestigd met de winst in het Philips Stadion in Eindhoven. De kaartjes hiervoor varieerden van €12,50 tot €25. De kaartjes voor de wedstrijd van het mannenvoetbal op donderdag beginnen bij het bedrag van €67 tot plaatsen die zelfs €1056 waard zijn.

‘’De KNVB houdt de kaarten voor de vrouwenvoetbalwedstrijden bewust laag, zo blijft het aantrekkelijk voor het publiek. Maar het heeft ook een andere reden’’, vertelt hoofdredacteur vrouwenvoetbalnieuws.nl Amber van Lieshout. ‘’Er komen namelijk veel kleine kinderen op deze wedstrijden af. Het moet dus betaalbaar blijven voor hen.’’

Een groot feest
‘’In het publiek bij een wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen zitten vooral gezinnen en jonge kinderen. Dat merk je ook, er is minder negativiteit in het stadion. Bij mannenvoetbal wordt er geschreeuwd en met bier gegooid. Met kleine kinderen drink je natuurlijk geen biertje. Maar ook daar is het één groot feest, er wordt gegild en gejuicht. Kinderen zien het meer als een uitje, in plaats van een serieuze voetbalwedstrijd’’, aldus van Lieshout.

Dat de kaartverkoop van gisteren tegenviel, had te maken met het feit dat het om acht uur ’s avonds op een doordeweekse dag plaatsvond. Voor kinderen is dat een onhandig tijdstip omdat ze de dag erna weer vroeg naar school moeten.

Dromen
Van Lieshout vertelt dat ze het mooi vindt dat ze tegenwoordig meisjes ziet rondlopen met een oranje shirtje aan waarbij ‘Martens’ of ‘Miedema’ op de achterkant staat. ‘’Een paar jaar geleden was dat ondenkbaar in Nederland. Toen wilden meisjes Huntelaar of van Persie worden, maar nu kunnen ze ook vrouwelijke idolen hebben.’’