De laatste aflevering van de populaire Amerikaanse animatieserie South Park is niet goed bevallen in China. De aflevering in kwestie, genaamd ‘Band in China’,  bekritiseerde het aanpassen van Hollywoodfilms voor de Chinese markt. De serie is in China van het internet gehaald en ook verschillende fansites zijn geblokkeerd, zo meldt The Hollywood Reporter.

In ‘Band in China’ probeert een van de personages zijn wiet op de Chinese markt te slijten, aangezien die markt volgens hem razend populair is. Hij wordt gevangengezet in een louche gevangeniskamp waar hij ook Winnie the Pooh treft. Pooh is immers verboden in China sinds een student hem vergeleek met de huidige president van het land, Xi Jinping. Ondertussen proberen de vier hoofdpersonages, Stan, Kenny, Jimmy en Butters hun bandbiografie te verslijten. Ze merken dat het maken van een biografie, toegankelijk voor de Chinese markt, nog niet zo makkelijk is.

Tery Parker en Matt Stone, de makers van de serie, reageerden op ludieke wijze op het bericht.

“Zoals de Nationale Basketbalbond verwelkomen we de Chinese censuur in onze huizen en harten. We houden ook meer van geld dan dat we van vrijheid en democratie houden. Xi lijkt helemaal niet op Winnie the Pooh.. lang leve de Chinese Communistische Partij. Is het nu goed China?”

Parker en Stone verwijzen in hun reactie naar de tweet van Daryl Morey, manager van basketbalclub Houston Rockets. Hij uitte zondag op twitter zijn solidariteit met de demonstranten in Hong Kong. Omdat de National Basketball Association (NBA) én de Houston Rockets grote financiële belangen hebben in China is de tweet verwijderd.

South Park komt wel vaker in opspraak. Check hieronder een aantal van de meest controversiële en omstreden afleveringen: