De spelers van Ronald Koeman gaan zich opmaken voor een zeer belangrijk duel in de kwalificatie voor het WK 2020. Donderdagavond om 20:45 is Noord-Ierland, dat verrassend tweede staat, de tegenstander in de Kuip. Koeman geeft in de persconferentie van woensdagochtend aan dat Nederland favoriet is.

We kunnen in ieder geval moed putten uit de laatste ontmoeting tussen beide landen. Op 2 juni 2012 speelde Nederland namelijk een oefenwedstrijd tegen Noord-Ierland. Die wedstrijd werd met 6-0 gewonnen, mede dankzij goals van Oranje-legendes Robin van Persie en Wesley Sneijder. Zij zullen er donderdagavond niet bij zijn, maar Koeman heeft wel een ruime keuze qua selectie.

Nederland is favoriet

De bondscoach geeft tijdens de persconferentie in Zeist aan dat Nederland de favoriet is voor de wedstrijd tegen Noord-Ierland. “Wij zijn voetballend de betere ploeg morgen. Dat betekent niet dat de wedstrijd makkelijk wordt. De strijd en agressiviteit die zij in de wedstrijd gooien is bewonderingswaardig.”

Koeman lijkt dus vooralsnog niet te positief te willen zijn. “De training van woensdagochtend was helemaal niet scherp.” Koeman wil niet per se zeggen dat dit te maken heeft met gemakzucht. “Het kan ook te maken hebben met vermoeidheid. Veel spelers hebben het afgelopen weekend gespeeld en hebben weinig geslapen, voordat ze naar Zeist zijn gekomen. Frenkie de Jong en Mathijs de Ligt moesten zich voor het eerst melden vanuit het buitenland, terwijl ze hiervoor gewoon met de auto naar Zeist konden rijden.”

Nog niets bekend over de opstelling

De bondscoach laat nog niet veel vrij over de opstelling. Daar wordt morgen meer over bekendgemaakt. Koeman blijft vaak bij zijn vaste opstelling, maar spelers als Promes, Malen en Van de Beek zijn in bloedvorm. Het zou dus ook zomaar kunnen dat zij spelen in plaats van de andere spelers.

harOver Noord-Ierland is Koeman erg duidelijk. “Noord-Ierland is een ploeg met vechtmachines. De kwaliteit in de opbouw is misschien wat minder. Ze zullen vooral het duel opzoeken en het is een ploeg waar veel tegenstanders moeite mee hebben. We moeten meteen scherp zijn en de Noord-Ieren niet het idee geven dat er hier iets te halen valt.”