Tilburg- Hanny (58) rookt al 35 jaar voor ongeveer 300 euro per maand. Hanny doet samen met honderdduizenden rokers mee aan Stoptober. Dit is een initiatief van de KWF-Kankerbestrijding en het longfonds om mensen te helpen van hun verslaving af te komen. 

“Ik wil graag van het roken af. Ik rook al 35 jaar en ben er echt klaar mee”, aldus Hanny*, die gemotiveerd is om van haar verslaving af te komen. Ze is net zoals vele anderen op 1 oktober gestopt. “Ik gebruik nu Nicotinepleisters, deze helpen mij ontzettend goed.” Sommige mensen vinden het lastig om te stoppen met roken omdat niet iedere roker meedoet aan Stoptober. Hanny heeft daar geen problemen mee, thuis vindt ze het wel lastig. Haar zoon rookt namelijk nog wel. Maar wel gewoon buiten in de tuin. Als het raam dan open staat ruik ik de geur en denk ik: ik zou ook wel een lekkere sigaret willen. Maar dan herinner ik mezelf graag aan de driehonderd euro die ik per maand bespaar. Dit is genoeg motivatie.”   

 Stoptober 

Sinds 2014 vindt in Nederland ieder jaar Stoptober plaats. In deze maand stoppen veel mensen met roken, maar ook mensen met een alcohol- of drugsverslaving proberen te stoppen. In 29 dagen proberen de mensen die meedoen af te komen van hun (rook)verslaving. Verschillende instanties zoals het KWF en het Longfonds hebben een app gemaakt die de mensen helpt. Op deze app staat een aftelkalender en de app stuurt motiverende berichten. Ook kun je er spelletjes op spelen om je gedachten van het roken weg te houden. 

*achternaam is bekend bij de redactie