Tijdens de dag van de duurzaamheid neemt Bas van Weegberg, raadslid van GroenLinks in Tilburg ons mee op rondleiding langs duurzaam, of minder duurzame projecten in Tilburg. Ook vertelt hij hoe het gesteld is met de duurzaamheid in de stad.

Volgens Van Weegberg, is het tegenwoordig met de bewustwording omtrent duurzaamheid wel goed gesteld. “We weten nu al lange tijd dat we moeten verduurzamen en dat is bij de meeste wel doorgedrongen. Nu is het tijd voor actie. En in die zin is het dus wel een belangrijke dag.”

“In Tilburg wordt al veel gedaan op het gebied van duurzaamheid, maar het kan en moet nog wel meer’’ aldus het raadslid. Om deze projecten te financieren is er in Tilburg om pot van 25 miljoen, het zogeheten klimaatfonds. Nu wordt er volgens hem vooral gekeken naar welke projecten prioriteit hebben. “Dus eerst de huizen die het makkelijkst te verduurzamen zijn en dan later de grote monumenten.’’ Van Weegberg zelf kan het allemaal niet snel genoeg gaan, maar blijft ook reëel: “We hebben onszelf tot 2045 gegeven, dus er is nog even.’’

De dag van de duurzaamheid was de afgelopen tien jaar een initiatief van Urgenda. Die organisatie is voornamelijk bekend van de klimaatzaken tegen de Nederlandse overheid. Na tien jaar besloten zij elke dag uit te roepen tot dag van de duurzaamheid. Toch blijft 10/10 de dag van het klimaat.

Van Weegberg neemt ons ten slot mee naar de duurzame, en minder duurzame plekjes van Tilburg. “Een mooi duurzaam initiatief is het hergebruiken van oude panden en loodsen. Dat is zowel mooi als duurzaam.’’ Volgens hem is een goed voorbeeld van hergebruikt gebouw de LocHal.

Lochal

Een ander mooi duurzaam project is volgens Van Weegberg het stadshuis: ‘’Ten tijde van het begin van de verbouwing zou dit het meest duurzame stadhuis van Nederland worden.’’ Momenteel zijn er een paar gemeente met nog duurzamer stadhuis, maar Tilburg blijft vooruitstrevend. De verbouwing van het stadhuis is nu nog in volle gang.

Verbouwing van het duurzame stadhuis

“Een van de beste manieren om te verduurzamen als stad is het autoluw maken van de binnenstad.” Dat verminderd volgens Van Weegberg de uitstoot enorm en zorgt daardoor voor schonere lucht. De binnenstad zou dan alleen nog maar beschikbaar zijn voor bestemmingsverkeer. “Natuurlijk is het ook belangrijk dat fietsen dan gestimuleerd word. Daarom wordt er momenteel ook een grote fietsenstalling gebouwd bij het station’’

Fietsen moet gestimuleerd worden voor het verduurzamen van de stad

“De oudere wijken in de binnenstad zijn het moeilijkst te verduurzamen.” Toch is dit volgens Van Weegberg wel belangrijk. “De mensen die in oude, slecht geïsoleerde wonen hebben ook het meest te winnen met het verduurzamen van hun huis.” Mede om dit te stimuleren is er het klimaatfonds.

Oude wijken, zoals de Bomenbuurt hierboven, zijn moeilijk te verduurzamen